Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Rijkswapen en provinciewapens

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Onderwerp
Rijkswapen en provinciewapens
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Gipsreliëf met schildering
Locatie Jaartal
Uitvoering
Atelier Van den Bossche en Crevels, Amsterdam
Locatie gebied
Interieur

De gevel en het interieur van het koninklijk paviljoen zijn rijk gedecoreerd met heraldiek, symbolische voorstellingen en spoorgerelateerde decoraties. In de koof onder het plafond van de salon zijn de Nederlandse provinciewapens en het Rijkswapen verwerkt. Het Atelier Van den Bossche en Crevels voerde ze uit in beschilderd stucwerk. Alle wapens zijn omgeven door rolwerk, florale motieven en linten.

Het Rijkswapen hangt centraal aan de perronzijde, boven de deuren. Links is het provinciewapen van Noord-Holland te zien en rechts het wapen van Zuid-Holland. Op de noordoostelijke zijwand zien we van links naar rechts de wapens van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Aan de zijde van de hal zijn van links naar rechts de wapens te zien van Overijssel, Gelderland en Utrecht. Aan de zuidwestelijke zijwand zien we de wapens van Friesland, Groningen en Drenthe.

In 1893 richtte Pierre Elysée (Emil) Van den Bossche (1849-1921) samen met Willem Crevels het Atelier Van den Bossche en Crevels op. Dit atelier vervaardigde onder andere het beeldhouwwerk op de Gouden Koets. De van oorsprong Belgische beeldhouwer Emil Van den Bossche maakte veel beeldhouwwerk voor kerken, waaronder de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk. Hij werkte vaker voor de spoorwegen, onder meer in Vlissingen en ‘s-Hertogenbosch.

 

 

 

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank