RijkswapenStation Amsterdam Centraal

Het Rijkswapen heeft een prominente plek op de voorgevel van Amsterdam Centraal. Het is hoog en centraal aangebracht, passend bij de status van een hoofdstedelijk station. Het gekroonde Rijkswapen wordt geflankeerd door twee eveneens gekroonde schilddragende leeuwen. Onder het wapen is een banderol aangebracht met het opschrift “JE MAINTIENDRAI”, de wapenspreuk van Nederland. De leeuw in het Rijkswapen, de kronen van de leeuwen en de kroon boven het wapen zelf zijn verguld. De achtergrond is verguld in tegelpatroon. 

Architect Pierre Cuypers zorgde ervoor dat het gebouw rijk gedecoreerd werd met beeldhouwwerk en wandschilderingen. Hij  bepaalde welke schilderingen en decoraties waar moesten komen en maakte soms schetsen voor de decoraties die door andere kunstenaars uitgewerkt werden. Ambachtslieden brachten ze aan op de gevels. Voor het ontwerp en de uitvoering van het beeldhouwwerk op de voorgevel werden verschillende beeldhouwers aangesteld. Bij de ene voorstelling werd de beeldhouwer nogal vrijgelaten, bij de andere was de bemoeienis van Cuypers en zijn adviseurs Joseph Alberdingk Thijm en door Victor De Stuers intensief.

Het Rijkswapen is ontworpen door Ludwig Jünger. Ludwig Jünger (1856-1906) was beeldhouwer en medailleur. Hij was geboren in Neutitschen dat destijds onderdeel uitmaakte van het Oostenrijkse rijk en tegenwoordig in Tsjechië ligt. Hij had zijn werkplaats in Amsterdam en gaf er les aan de Rijksschool voor Kunstnijverheid.