RiderStation Emmen

Aan het plafond in de hal van station Emmen hangt een kunstwerk van Gam Klutier. Of beter gezegd: het balanceert op een dun wieltje, rustend op staaldraad. Het object bestaat uit drie aan elkaar gelaste 'vleugels'. Het metaal is op sommige plekken rood en blauw gekleurd. De staaldraad is tussen twee punten aan het plafond gespannen. Het object wordt gezekerd door een ringetje. Het werk werd gemaakt in opdracht van NS. Oorspronkelijk hing het in het stationsgebouw van Zwolle.

Het kunstwerk is van Gam Klutier en hoort tot zijn serie sculpturen met de titel Riders. Met die sculpturen die rusten op een staal draad, wil de kunstenaar spanning teweeg brengen bij bezoekers van die ruimte. Deze Rider is niet voor een stationshal gemaakt. Het is een autonoom werk. Andere werken uit deze serie maakte hij voor het atrium van verzekeringsmaatschappij Tiel Utrecht De Gele Rijder en een voor het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven, The Blue Rider II (1992). Klutier wist zich geïnspireerd in deze periode door Vladimir Tatlin en Alexander Calder.

Gam Klutier

Gam Klutier (pseudoniem van Gerard Kluiters 1946) heeft grafisch ontwerpen gestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost  in Breda. Hij werkte aanvankelijk als art director in Nederland en New York. In 1986 maakte hij de overstap naar het beeldend kunstenaarschap waarop hij zijn pseudoniem aannam. Hij woonde en werkte sinds 1981 afwisselend in New York en Lima, Peru. Sinds 2001 vestigde hij zich in Lima. Hij heeft zich toegelegd op schilder- en beeldhouwkunst. In 2017 was er een grote tentoonstelling van zijn beeldhouw- en schilderkunst Reflejos del Camino in Museo de Arte Contemporaneo Lima. Zijn huidige schilderijen vertonen invloeden van de lijnen en geogliefen van Nazca.

Bronnen

www.gamklutier.com, geraadpleegd op 23 mei 2018.
Maatstaf, 29 (1981), p. 93.
Ariadne, april 1974, p. 32.
www.rkd.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
E. Wingen, ‘Je maag moet er van samentrekken’, De Telegraaf, 4 september 1992.