Public Poetry PavilionStation Schiedam Centrum

Kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek maakte voor het stationsplein van Schiedam Centrum een monument voor ontmoeting. Het is een hedendaags prieel. Met de installatie nodigen ze het publiek uit om stil te staan en hun reis even te onderbreken. Het prieel van roestvast staal staat in een ronde vijver en is bereikbaar via een bruggetje. Op de vloer van het prieel is een cirkel van gekleurde ledlampen aangebracht. Het werk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Schiedam.
Na deze opdracht, maakte het kunstenaarsduo het vergelijkbare werk Hello Future op het plein van station Helmond. 

In Schiedam wordt de voorbijganger verleid met poëtische teksten die op een lichtkrant rondom het open dak verschijnen. De teksten zetten aan tot overdenking en nodigen uit tot een bijzondere ervaring. Zodra iemand het prieel binnengaat, worden het witte licht en de letters roze. Tegelijkertijd valt gedurende 30 seconden een dun watergordijn uit het prieeldak naar beneden. Hierdoor wordt de bezoeker voor een moment geheel omringd door water. Zo ontstaat even een intieme ruimte, afgesloten van het openbare plein.

Inge en Martin Riebeek

Inge Riebeek-Van ’t Klooster (1964) en Martin Riebeek (1957) studeerden beide aan de AKV St. Joost in Breda. Ze werken samen sinds 2001. Het duo heeft zich toegelegd op audiovisuele en interactieve kunst in de publieke ruimte. De ontmoeting en verbinding van mensen is een veelvuldig terugkerend thema in hun werk. Vaak benadrukken ze het belang van interactie tussen het publiek en de (collectieve) openbare ruimte. Met hun video-art project The Essential verzamelen ze over de hele wereld verhalen van mensen. Steeds ligt de vraag voor wat mensen belangrijk vinden en wat essentieel is in hun leven. In 2010 won het duo een prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en hadden ze een solotentoonstelling in het gemeentemuseum van ’s-Hertogenbosch. 

Bronnen

www.martinriebeek.nl, geraadpleegd op 23 april 2018.