PhoenixStation Rotterdam Centaal

Naast station Rotterdam Centraal staat het stationspostkantoor uit 1959. Dit gebouw was oorspronkelijk het verdeelcentrum waar 's nachts de post per trein werd aangevoerd, gesorteerd en doorgestuurd. Het stationspostkantoor is ontworpen door de broers Evert en Herman Kraaijevanger. In het gebouw zijn verschillende kunstwerken van bekende Rotterdamse kunstenaars. Op de brede trap voor het gebouw staat een beeld van Kees Timmer getiteld Phoenix. Het is een gestileerde vogel van roestvast staal die de herrijzenis van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog symboliseert. Het beeld is gemaakt van geborsteld roestvast staal. Het staat op een sokkel van grijs marmer. De phoenix richt zijn bek omhoog en houdt zijn vleugels gespreid. Hij lijkt klaar om op te stijgen. Het lijf van de vogel is opgebouwd uit stroken staal en zijn vleugels uit gebogen buizen.

Op 14 mei 1940 vond het bombardement op Rotterdam plaats. In een kwartier werd het centrum weggevaagd. De wederopbouw van de verwoeste stad duurde tot ver na de oorlog. Een phoenix (ook wel feniks) is een mythologisch vogel die voorkomt in de klassieke mythologie en in Egyptische en Aziatische culturen. De vogel wordt 500 jaar oud en als hij sterft, bouwt hij een nest dat samen met de vogel verbrandt. Telkens wordt een jonge phoenix uit de as herboren. De ziel van de oude phoenix daalt steeds weer neer in de jonge en leeft zo eeuwig voort. 

De phoenix komt vaker voor in de kunst op en rond stations. In de stationshal van Arnhem staat een beeld van een phoenix dat in 1954 is gemaakt door Willem Reijers. Nabij station ’s-Hertogenbosch is een reliëf te vinden van een mansfiguur met een phoenix. Dit werk van Uiterwaal maakte onderdeel uit van het voormalige station van Van Ravesteyn dat tussen 1952 en 1996 op deze plek stond.

De Phoenix voor het stationspostkantoor is gemaakt in opdracht van PTT.

Kees Timmer

Cornelis (Cees of Kees) Timmer (1903–1978) volgde een avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1928 ontving hij de zilveren Academiemedaille en in 1966 de Hendrik Chabotprijs. Hij maakte monumentale kunst: wandschilderingen, sculpturen, mozaïeken. Daarnaast maakte hij schilderijen, grafische kunst en sieraden. Een terugkerend onderwerp in zijn kunst is het dier. Een bekend werk in de publieke ruimte is een beeld zonder titel in Ons Park in Rotterdam (1964). Andere werken zijn een wandkunstwerk op de gevel van het Rotterdamse politiebureau aan de Schiedamseweg (1958) en een stalen wandkunstwerk voor een school in Pernis (Giraffen, 1961).