Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Terugblik directierondgang

Directierondgang
Onze stationsgebieden maken een ongekende transitie door. Zeker in de grote en middelgrote steden is sprake van een enorme schaalsprong. Daar wordt het stedelijk programma, met wonen en werken voorop, verknoopt met optimale ov-bereikbaarheid van trein en lokaal vervoer (fiets, bus, tram). Terugblik op de directierondgang:

Op 10 mei organiseerde Bureau Spoorbouwmeester een excursie voor de directies van NS en ProRail naar de stationsgebieden van Leiden, Laan van NOI en Den Haag Centraal en de grote maquette van het Central Innovation District (CID) Den Haag in het stadhuis.

De maquette van Den Haag CID laat goed zien hoe de stedelijke verdichting en de ontwikkeling van de stations met elkaar verweven zijn. Het CID (Central Innovation District) ontwikkelt zich in het gebied tussen Den Haag Centraal, Den Haag HS en Laan van NOI. 

In waardevolle ontmoetingen met verschillende stedenbouwkundigen vanuit de gemeenten hebben we uitgebreid gesproken met Riet Schroven, Sebastiaan de Wilde, Femke Woudstra en Wim Gideonse over de uitdagingen en kansen die zich voordoen in de komende opgaven.

De vraag rees: wat betekent deze stedelijke verdichting voor de reizigers, voor de ruimte rondom het spoor en de stations, en voor de leefbaarheid in de omgeving? Ontwikkelt de planvorming van stad en station zich in voldoende samenhang en in gezamenlijke regie? In de nog steeds veelgelezen publicatie "Het Nieuwe Stationskwartier" worden de kansen van gebiedsontwikkeling rondom stations benadrukt, evenals het belang van goede samenwerking, integrale plannen en aandacht voor ruimtelijke kwaliteit. Maar wat gebeurt er in de praktijk met de aanbevelingen uit Het Nieuwe Stationskwartier? Krijgen duurzame ambities voldoende aandacht bij de opgaves en uitvoeringen?

De ontwikkeling van deze gebieden speelt een cruciale rol speelt in het creëren van aantrekkelijke en leefbare stationsomgevingen. We kijken uit naar de samenwerking in de verdere uitwerking van deze plannen en hopen dat de duurzame ambities en aanbevelingen uit Het Nieuwe Stationskwartier hun plaats krijgen in de praktijk.

Met dank aan Martin Verwoest (Leiden), Daan Zandbelt en Remko Slavenburg (Den Haag).

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank