Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Station Apeldoorn een kunstwerk rijker

Onthulling kunstwerk Apeldoorn.
Geplaatst op
Op maandag 21 november 2022 onthulden ProRail en NS samen met kunstenaar Valerie van Leersum het kunstwerk ‘Over al dit bezig leven’ op station Apeldoorn. In de reizigerstunnel op het station komen de omgeving van het station én het spoor samen in een kunstwerk van vier collages.

Wat doe je als er reisinformatieborden en reclameborden verdwijnen en er ruimte vrijkomt in een tegelwand? Alles strak wegwerken of een vrolijker aangezicht? Het laatste natuurlijk! In samenwerking met de Kunstcommissie voor stations gaf ProRail opdracht voor een kunstwerk op een plek waar eerst reclamepanelen hingen. “De opdracht die we formuleerden was om de connectie met de omgeving beeldend en helder neer te zetten, op een manier die past bij de andere kunstwerken in de buurt van het station. En dat is gelukt!”, aldus Danou Veenhof, regiodirecteur bij ProRail. 

Over al dit bezig leven

"Door dit gelaagde kunstwerk van Valerie van Leersum waan je je een ontdekkingsreiziger in station Apeldoorn," aldus Evelien de Munck Mortier van Bureau Spoorbouwmeester. De vier sporen die in station Apeldoorn samenkomen, doorkruisen hei, moeras, bos en wei. Vier paden die Valerie van Leersum de afgelopen tijd uitgebreid heeft bewandeld. Letterlijk. Ze fotografeerde en verzamelde voorwerpen die het gebied rondom station Apeldoorn typeren. 
“Ik ben op zoek gegaan naar de elementen die deze grond en omgeving maken. Daar kwam ik prachtige verhalen tegen. Elk op zichzelf staand en uniek. Maar ook onderdeel van een diepgaande verwevenheid waar ook wij mensen weer deel van uit maken”, vertelt Valerie over de vier collages. 

Kunst op stations

“Kunst en stations horen bij elkaar”, zo geeft regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS aan. “Alle kunst, en in het bijzonder dit werk van Valerie, is een middel om de reiservaring te versterken. Dit kunstwerk maakt heel mooi zichtbaar in welke omgeving het station zich bevindt.”

In Nederland hebben ProRail, NS en Bureau Spoorbouwmeester in 2019 meer dan 300 kunstwerken in kaart gebracht. Dit resulteerde in Kunst op Nederlandse Stations. De collectie heeft als doel het verblijf op en de reis via een station aangenamer te maken. Het werk “Over al dit bezig leven” van Valerie van Leersum is aan toegevoegd.

Kunstcommissie voor stations

Dit initiatief is tot stand gekomen met de Kunstcommissie voor stations. De kunstcommissie bestaat uit Eveline Braak (ProRail), Martine van der Voort (NS Stations), Tanja Karreman (extern adviseur) en Evelien de Munck Mortier (Bureau Spoorbouwmeester). 
Voor meer informatie: zie het Handboek Kunst op stations.
 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank