Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Start bouw van de nieuwe reizigerspassage in Eindhoven

Geplaatst op

Een belangrijke mijlpaal waarvoor president-directeur Marion Gout-van Sinderen, Michiel Noy, Ruud van Heugten, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant en Mary Fiers, wethouder van gemeente Eindhoven gezamenlijk op woensdag 13 maart het startsein hebben gegeven.

Vanwege de groei van het treinverkeer de afgelopen jaren zijn bestaande stations uit hun jasje gegroeid. Eind deze maand gaat de eerste schop in de grond voor de bouw van de nieuwe reizigerspassage op station Eindhoven. De nieuwe passage krijgt liften en roltrappen naar alle perrons en de transfercapaciteit van het station wordt meer dan verdubbeld.

In het voortraject is veelvuldig overleg gevoerd met Bureau Spoor­bouwmeester over deze nieuwe stationspassage voor station Eindhoven. Aangezien het station onderdeel is van , is er veel aandacht besteed aan de hoofdopzet van het nieuwe ontwerp en het ruimtelijke samenspel tussen de verschillende nieuwe functies binnen de context van de architectuur van het Rijksmonument. Hierbij stond niet alleen de zorgvuldige aansluiting aan de beeldbepalende perrons en de Zuidhal van voormalig Spoor­bouwmeester Koenraad van der Gaast centraal maar ook de overgang naar de bestaande tunnel van architect Sybold van Ravensteyn.  Daarom is er uitgebreid stilgestaan bij de vorm-, materiaal-en detailkeuzes van de passage.

Een aantal commerciële functies, die voor de tijdelijke situatie op het voorplein worden gesitueerd, zijn conform de visie over Stations in Tijdelijke Situaties vormgegeven, ook het vermelden waard in dit project. Deze visie, mede opgesteld door Bureau Spoor­bouwmeester dient als handleiding bij de verbouwing van stations. Bij ligt niet langer de focus op het voorkomen van bouwoverlast, maar op het maken van een – weliswaar tijdelijk – veilig, leesbaar en prettig station. Iets wat bij de verbouwing van Station Eindhoven nu eveneens toegepast is. 

Ten slotte is Bureau Spoor­bouwmeester momenteel met NS stations in overleg betreffende de verbouwing van de bovenverdiepingen van de Zuidhal.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank