Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Spoorbrugmonument transformeert in engel

Engel van Culemborg
Geplaatst op
Naast de spoorbrug, aan het begin van een wandelpad door de uiterwaarden van Culemborg, staat een monument: een fragment van de eerste spoorbrug uit 1868 over de Lek. In de avondschemering van woensdag 6 december verzamelden zich hier de burgemeester, kinderburgemeester en een groep bezoekers met kaarsjes en kerstverlichting. Zij telden luidkeels af van 10 tot 0 en op dat moment lichtte een halo op boven het stoere robuuste object. Zo veranderde het spoormonument voor het derde jaar in de engel van Culemborg.

Dat de engel verschijnt is het initiatief van burgemeester Gerdo van Grootheest, die tijdens de coronatijd op zoek was naar een betekenisvolle manier om de jaarlijkse ontmoeting van de stad tijdens de nieuwjaarsborrel te vervangen. Het idee werd geleverd door kunstenaars Arjan Middelkoop en Anne van der Wel. 

De engel staat symbool voor optimisme, verbinding en zorgzaamheid; een welkome boodschap tijdens de donkere dagen. De transformatie van het monument is nu uitgegroeid tot een traditie, waarbij de engel jaarlijks op 6 december, de verjaardag van de stad, verschijnt en op Blue Monday, in 2024 op 15 januari, weer vertrekt.

Het mooie is dat de engel niet alleen voor de inwoners van verre zichtbaar is, maar dat haar verschijning ook voor treinreizigers van en naar het zuiden een indrukwekkend schouwspel is. 

Bij de onthulling van de led-halo is een plaquette met het jaartal van de oorspronkelijke spoorbrug uit 1868 opnieuw op zijn plaats gehangen. Dit benadrukt niet alleen de historische waarde van het monument, maar ook de evolutie ervan naar een hedendaags symbool van hoop en saamhorigheid.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank