Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Een stap dichterbij de verbetering van Amsterdam Centraal

Station Amsterdam Centraal verlicht
Geplaatst op
Eindelijk staat station Amsterdam Centraal weer in het licht. Sinds deze week staat na zonsondergang de nieuwe verlichting van Amsterdam Centraal aan. Dit lichtplan, dat het monumentale station in het donker feestelijk uitlicht, is onderdeel van het project De Entree van de gemeente Amsterdam.

In dit project is en wordt het gebied aan de centrumzijde van station Amsterdam Centraal flink aangepakt. Het hele gebied wordt overzichtelijker en aantrekkelijker. Zo rijden er geen auto’s meer voor het station, is het wateroppervlak vergroot, komt er onder het water een fietsenstalling (voor 7.000 fietsen), zijn de tramsporen en haltes vernieuwd en is het gebied beter geschikt voor mindervaliden. De vernieuwing is een verbetering voor alle reizigers die hier lopen, fietsen en het openbaar vervoer nemen.

John Riepen - stationsmanager van Amsterdam Centraal - is blij dat het aanlichten van het station gereed is: “Er is al veel vernieuwd en verbeterd op het Stationsplein. Nu zijn ook de oude lampen vervangen door moderne en duurzame ledlampen.  Mooi hoe het monumentale station nu wordt uitgelicht in het donker.” De aangepaste verlichting leidt stationsbezoekers na 01.00 uur naar de juiste ingang van het station: “Na 01.00 uur is alleen de ingang aan de westzijde van het station open. Om iedereen naar de nacht-ingang van het station te leiden gaat de verlichting aan de oostzijde grotendeels uit en helpt lichtprojecties op de straat reizigers de juiste kant op.” 

Het ontwerp is gemaakt door lichtarchitect Petra Hulst van Signify (voorheen Philips) en uitgevoerd door Livingprojects. Petra Hulst: "Met dit nieuwe ontwerp wordt de fraaie architectuur en het warme gevelmateriaal van het stationsgebouw extra benadrukt in het avondbeeld. Door de schijnwerpers individueel aan te sturen en te variëren met de intensiteit en de kleurtemperatuur van het licht worden de paviljoens en de torens net iets meer benadrukt in het geheel en komen de rode bakstenen en gouden accenten optimaal tot hun recht."

Bijzonderheden

Dit is een gezamenlijk project van de Gemeente Amsterdam, ProRail, NS Stations en Bureau Spoorbouwmeester.
 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank