Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Een nieuwe update!

Spoorbeeld_Update
Geplaatst op

Op onze site vind je naast inspirerende artikelen en informatie over Bureau Spoor­bouwmeester ook het vormgevingsbeleid van de spoorsector. Dit deel van onze site actualiseren we jaarlijks. Onlangs gaven we Spoorbeeld een update; al het nieuwe en vernieuwde vormgevingsbeleid staat weer online.

Het afgelopen jaar werkten we met NS en ProRail aan een rijk palet aan handboeken, die we als visies hebben toegevoegd aan het Spoorbeeld:

Landschapsplan voor het Spoor I

Met het Landschapsplan voor het Spoor geven de spoorpartijen richting aan de groenvoorziening bij stations en in de stations- en . Dit handboek is het eerste deel uit een reeks en gaat over de inrichting van het met groene velden, bosschages en hagen. Naast dat de groene inrichting een aantrekkelijk beeld oplevert, is het sortiment ook zo gekozen dat het een meerwaarde heeft op het gebied van , klimaatadaptatie en het welbevinden van de mens. Om de verbinding met de omgeving te versterken is de inrichting met vaak inheemse soorten gebaseerd op het locale landschap.

Handboek Kunst op Stations

Kunst en stations horen bij elkaar. Al sinds de bouw van het eerste station is kunst toegepast en is het een belangrijk middel om de belevingswaarde en de identiteit van het spoor en van stations te versterken.  Kunst op Nederlandse Stations vraagt om zorgvuldig beheer van de bestaande verzameling en bij nieuwe opdrachten worden kunstenaars gevraagd om een eigentijdse interpretatie te geven aan de thema’s die zo eigen zijn aan de kunst op de Nederlandse stations.
In dit handboek wordt o.a. ingegaan op het sturen op kwaliteit en belevingswaarde, de omgang met bestaande werken, samenwerken met en de werkzaamheden van de Kunstcommissie en het is bedoeld als hulpmiddel voor alle medewerkers die als opdrachtgever of eigenaar betrokken zijn bij kunst in en om het station.

Handboek Stationsverlichting

In ‘Nieuw Licht op Stations’ wordt licht expliciet als ontwerpmiddel ingezet. Aanvullend op technische specificaties en richtlijnen, hanteren we hiervoor ruimtelijke uitgangspunten die in dit handboek worden toegelicht.
In projecten en programma’s is steeds meer aandacht voor goede inpassing en inrichting en ambiëren NS en ProRail mooie, comfortabele en toegankelijke stations. Als een lichtontwerp integraal onderdeel wordt van het totaalontwerp, kan het licht een bijdrage leveren aan een beter station waardoor alle inspanningen die we leveren, ook in schemer en nacht ‘verzilverd’ kunnen worden.
Licht wordt gebruikt om reizigers en personeel oriëntatie, veiligheid en comfort te bieden met duurzaamheid als belangrijke randvoorwaarde. Het handboek kan gebruikt worden bij nieuw- en verbouwwerkzaamheden van stations en installaties en de ontwikkeling van producten.

Handboek Railgebonden Gebouwen

In dit handboek worden de uitgangspunten voor de inpassing en vormgeving van railgebonden gebouwen beschreven. Het vormt samen met het OVS00112 de basis voor de realisatie van technische gebouwen langs spoorwegen in Nederland.
De ambitie is om een railgebonden gebouw te maken dat , en is en dat past in zijn omgeving: in dit handboek worden daarvoor handvatten en vormgevingskeuzes aangereikt.

Handboek Stationsplattegronden

Het ideale station leest zichzelf: de lay out van het station en de bewegwijzering zorgen ervoor dat reizigers en bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden. In de grotere stations kunnen stationsplattegronden worden toegepast als een extra middel. Het Handboek Stationsplattegronden biedt de uitgangspunten voor het ontwerp van de plattegronden en de toepassing in het station.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank