Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Drunense Spoorbruggen bekroond

Geplaatst op

Op 26 maart zijn de winnaars van de Europa Nostra Awards bekend gemaakt. Daar zat één Nederlands project bij. De spoorbruggen bij Drunen zijn prijswinnaar geworden in de categorie behoud. Europa Nostra staat voor een beweging om Europees cultureel en natuurerfgoed te behouden, georganiseerd in een groot netwerk van organisaties en particulieren. Elk jaar worden de awards uitgereikt voor de vele inspanningen die worden verricht op cultureel gebied en behoud van natuur.

Het bekroonde project uit Nederland  is gericht op een nieuwe toekomst voor de historische spoorbruggen, gebouwd rond 1890 tussen Geertruidenberg en ’s-Hertogenbosch. De oude spoorlijn is in 1972 gesloten en nu omgevormd tot een lokale voetgangersroute, een regionale fietsroute en een stadspark.
Spoorwegen liggen vaak op de meest bijzondere locaties waardoor je vanuit de trein, zoals het in Spoorbeeld wordt genoemd, ‘de binnenkant van het landschap’ prachtig kunt bekijken. Nu de oude spoorlijn een fiets- en wandelroute is geworden, zijn de spoorbruggen behouden gebleven, bleef het landschap intact, en is het tracé nu het domein van fietsers en wandelaars die kunnen genieten van de bijzondere omgeving. Heel terecht dat de spoorbruggen bij Drunen in de prijzen zijn gevallen bij de Europa Nostra Award. Bijna tweehonderd Europese voorbeelden van cultureel erfgoed waren genomineerd voor de Europa Nostra Awards. Het feit dat dit initiatief een prijs heeft gewonnen, is een mooi compliment voor alle projectbetrokkenen en een opsteker voor behoud van cultureel erfgoed. Hergebruik van de oude spoor lijn, belangrijk erfgoed blijft behouden en er is een prachtige nieuwe wandel- en fietsroute gemaakt.

Bureau Spoor­bouwmeester is bezig met een serie artikelen over herbestemming en behoud van spoorerfgoed. Deze interessante artikelen waarin diverse voorbeelden zoals dit project worden beschreven, komen dit jaar op de website.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank