Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

De Koninklijke Bibliotheek archiveert spoorbeeld.nl

Koninklijke Bibliotheek. Bron: Wikipedia
Geplaatst op
De Koninklijke Bibliotheek (KB) archiveert in januari 2023 de website spoorbeeld.nl. Het gaat om zo'n 2000 pagina’s en 1500 afbeeldingen. In 2021 is de website vernieuwd.

Op spoorbeeld.nl is het up-to-datete vormgevingsbeleid van NS en ProRail te raadplegen. Naast beleid bevat de website ook een database waarin kunst op en rondom Nederlandse stations en cultuurhistorische waardestellingen te vinden zijn. Een bezoeker kan verder grasduinen in deze collecties door het toepassen van relevante filters. Ook is het mogelijk om de zoekresultaten zowel in een lijst als in een kaartweergave gepresenteerd te krijgen.

De KB heeft een erfgoedbewaartaak en wil daarom onze website bewaren. De site blijft hierdoor raadpleegbaar voor toekomstige generaties. Tevens wordt de site behoed voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Daarom archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. De archivering gebeurde in samenwerking met Cinnamon Interactive uit Leeuwarden, de websitebouwer van spoorbeeld.nl.

Zo wordt spoorbeeld.nl digitaal erfgoed voor toekomstig onderzoek en dus een belangrijke cultuur- en informatiedrager. Hier zijn wij uiteraard heel trots op!

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank