Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Aannemer geselecteerd voor vernieuwing Station Tilburg

Geplaatst op

De Belgische aannemer BESIX zal in opdracht van ProRail de uitbreiding en renovatie van Centraal Station Tilburg gaan uitvoeren. Station Tilburg telt dagelijks 30.000 reizigers. Naar verwachting zal dit in 2020 uitgegroeid zijn tot 40.000. Het huidige uit 1965 stammende station is niet berekend op deze aantallen. Het plan Spoorzone Tilburg vormt een belangrijke basis voor deze uitbreiding en renovatie. Om te zorgen dat station Tilburg een comfortabele opstapplaats blijft, wordt onder de sporen een nieuwe, brede stationspassage met winkels en voorzieningen voor reizigers aangelegd . Deze passage zorgt voor een betere toegang tot de perrons. Bovendien legt de passage een verbinding met de noordzijde van het spoor. Hier zal een nieuwe stationsentree gerealiseerd worden: herkenbaar maar ondergeschikt aan het kenmerkende silhouet van het station. Ook de toegankelijkheid van het station voor mindervaliden wordt sterk verbeterd. In de nieuwe passage komen liften en roltrappen naar alle perrons zodat mensen makkelijker boven komen.

Bureau Spoor­bouwmeester is al geruime tijd betrokken bij de plannen voor Station Tilburg. Zo begeleidde het bureau in 2011 de die uiteindelijk werd gewonnen door ontwerpbureau Cepezed. In de voorbereiding is veel aandacht besteed aan de detaillering en een zorgvuldige inpassing van het plan. Hierbij is ook stilgestaan bij de maat en omvang van de ingreep, de gewenste uitstraling in relatie tot de beeldbepalende architectuur, de functionaliteit en de passende aansluiting op de directe omgeving. Mede dankzij deze aandacht is het de verwachting dat de gehele operatie ‘Van der Gaast-proof’ zal worden uitgevoerd.

Tilburg Centraal, ontworpen door architect Koenraad van der Gaast, is namelijk een van de stations uit : een verzameling markante, cultuurhistorisch waardevolle stationsgebouwen in Nederland. Vooral het paraplu-dak is kenmerkend. De werkzaamheden zullen met extra respect richting de bijzondere architectuur uitgevoerd worden. Overigens is Tilburg Centraal niet het enige station van Van der Gaast dat verbouwd wordt. Ook in Eindhoven wordt gewerkt aan de vernieuwing van een kenmerkend naoorlogs stationsgebouw uit zijn oeuvre. 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank