Multikrul juweelStation Amsterdam Muiderpoort

Multikruljuweel van Serge Verheugen is een serie portretten van mensen met verschillende culturele achtergronden. Het kunstwerk is aangebracht op de wanden van een technische ruimte op station Amsterdam Muiderpoort. Verheugen liet zich voor dit kunstwerk inspireren door het woord ‘multicultureel’ dat volgens hem eerder polariserend dan depolariserend werkt. Verheugen: “Ik zie onze samenleving als een juweel, een fonkelende edelsteen met op elk van haar talloze facetten een ander gezicht, een ander geslacht, een andere kleur, een andere oogopslag. En voornamelijk ander haar.”

Alle portretten zijn schetsmatig en profil weergegeven met veel aandacht voor de weergave van de kapsels en de hoofdbedekkingen. De contouren van ieder portret zijn uitgefreesd op een vierkante Trespa plaat. Hierdoor ontstaan zwarte verdiepte lijnen. De Trespaplaten hebben tien verschillende kleuren. Ze vullen niet alleen de achtergrond maar ook ‘de huidskleur’ in: paars, geel, blauw, groen en diverse schakeringen rood.

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van ProRail.

Serge Verheugen

Serge Verheugen maakte ook werk voor andere stations, waaronder Amsterdam Amstel. Bij deze werken maakte hij veelal gebruik van dezelfde technieken: frezen in Trespa. Verheugen maakte ook het kunstwerk Doe Iets dat sinds 2008 op het spoorviaduct aan de Amsterdamse Wibautstraat staat.

Serge Verheugen (1963) volgde zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Hij werkt als beeldhouwer, tekenaar en schilder. Verheugen maakte tal van kunstwerken in de openbare ruimte: beelden en wandreliëfs, waaronder een aantal voor de luchthaven Schiphol. Hij is een veelzijdig kunstenaar en hanteert uiteenlopende technieken en stijlen. Een aantal van zijn werken is gericht op interactie met de toeschouwer. Het publiek wordt uitgenodigd te schrijven op het kunstwerk of het aan te raken zodat het de sporen van de aanraking vertoont, als een heiligenbeeld in de kerk.

Bronnen

www.sergeverheugen.nl
Cultuurhistorische waardestelling station Amsterdam Muiderpoort, SteenhuisMeurs, 2016.