LoveStation Leeuwarden

11 Fountains

11fountains is een kunstproject dat gerealiseerd werd in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Onder artistieke leiding van Anna Tilroe werden 11 fonteinen gemaakt voor 11 Friese steden, ontworpen door kunstenaars uit 11 verschillende landen. Leidend thema was ‘Verbintenis en saamhorigheid’. Jaume Plensa maakte voor het stationsgebied van Leeuwarden de zeven meter hoge beeldengroep Love.

Het werk bestaat uit twee grote witte kinderhoofden die naar elkaar toe gericht zijn. De hoofden, van een jongen en een meisje, verbeelden een toekomst vol beloftes. Beiden hebben de ogen gesloten. Dit zorgt voor een verstilde, serene indruk die versterkt wordt door de nevel die uit de sokkel opstijgt: een verwijzing naar de mist boven de Friese weilanden. De twee hoofden hebben een afwijkende perspectivische weergave. Afhankelijk van de positie die de beschouwer inneemt, zijn de hoofden licht vervormd: soms is er een natuurlijke weergave te zien; dan weer zijn de hoofden plat en langgerekt.

Jaume Plensa

Jaume Plensa (1955) studeerde aan L'Escola Superior de Disseny i Art Llotja en de Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi in Barcelona. In 2013 ontving hij de Velázquez Prize for the Arts. Plensa werkt over de hele wereld. Hij was docent aan de École nationale supérieure des Beaux-Arts in Parijs en is regelmatig gastdocent aan de School of the Art Institute of Chicago. In de openbare ruimte en in musea over de hele wereld zijn beelden van Plensa te vinden: onder andere Dream in Saint Helens (2009) en Body of Knowledge in Frankfurt (2010). Plensa ontwerpt tevens sets en kostuums voor diverse theater- en operaproducties.

11 Fountains is gerealiseerd door Provincie Fryslân en de gemeentes Leeuwarden, Súdwest-Fryslân, Dongeradeel, Waadhoeke, Harlingen en De Fryske Marren.

Bronnen

www.jaumeplensa.com, geraadpleegd op 4 december 2018. 
www.11fountains.nl, geraadpleegd op 4 december 2018.