Light eventsStation Hilversum

In het in 1992 opgeleverde stationsgebouw van Hilversum bevindt zich het lichtkunstwerk Light events. Het is het resultaat van een hechte samenwerking tussen kunstenaar Joost van Santen en Jan van Belkum: de architect van het station. De lichtinstallatie bestaat uit twee delen. Het deel in de stationshal is publiek toegankelijk. Het deel in de noordelijke toren niet. In beide gevallen gaat de kunst een directe relatie aan met de architectuur – en andersom. Met behulp van licht versterken kunst en architectuur de ruimtelijke ervaring. 

In de stationshal staan twee zuilen die met kleine spiegelende gouden tegeltjes zijn bedekt. Het ronde raam in de gevel bevat een holografisch filter. In het midden hangt de stationsklok. Het holografische filter projecteert prisma’s in de ruimte. Wanneer het licht, afhankelijk van de stand van de zon en de intensiteit, de twee vergulde kolommen 'raakt', reikt de projectie tot buiten het stationsgebouw.

Bovenop de ronde toren aan de noordzijde van het station plaatste Van Santen een gouden naald. De vorm van het geheel verwijst naar de hoge televisietoren die de skyline van Hilversum domineert. De toren zelf werd voorzien van holografisch glas. Gekleurd licht valt door de toren naar binnen en bereikt zo de kantoorverdieping. Ook de gouden naald vervolgt binnen zijn weg, tot een aantal meter boven de verdiepingsvloer. Onder de naald is een houten object geplaatst. Het object bestaat uit een rond vlak met een spiegel, geplaatst in een hoek van 45 graden. Middenin bevindt zich een vergelijkbare gouden naald. De spiegel weerspiegelt de toren en de gouden naald en verspreidt het holografische gefilterde licht over de kantoorverdieping.

Het werk werd gemaakt In opdracht van NS, als onderdeel van de stationsbouw. Van Santen en Van Belkum werkten later samen aan station Amersfoort.

Joost van Santen

Joost van Santen (1929) volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (later Gerrit Rietveld Academie genaamd) en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, beide in Amsterdam. Hij maakt lichtobjecten, sculpturen en vlakglaskunst. Van Belkum en Van Santen werkten ook samen bij de realisatie van station in Amersfoort. Van Santen maakte daar Ellips of light: een grote glasapplicatie met een abstracte compositie rondom de stationsklok in de centrale hal. Van Santens bekendste werk is het Amsterdamse herdenkingsmonument Vrouwen van Ravensbrück (1975).

Bronnen