Legende tunnelStation Rotterdam Noord

Het muizengaatje is de bijnaam van een viaduct onder het spoor bij station Rotterdam Noord. De onderliggende weg verbindt de wijken Rotterdam Noord en Hillegersberg-Schiebroek. Lange tijd was het een donkere, vervuilde plek met veel graffiti. Verschillende kunstenaars dienden plannen in om van het viaduct een aangenamere en waardige poort tot de beide deelgemeenten te maken. Het ontwerp van Marjon van der Velden, Gino Catshoek en Kim Visser, Legende tunnel, werd verkozen. Zij schilderden het viaduct in felle kleuren en voorzagen de wanden van teksten. Aan de noordzijde staat te lezen “Uiteindelijk kom ik uit het oude noorden, dat moet je nooit vergeten.” Met deze tekst wordt Coen Moulijn (1937-2011) herdacht: de spraakmakende voetballer van Feyenoord en het Nederlands elftal, afkomstig uit het Oude Noorden.

Aan de zuidzijde wordt Hillegonda, de stichtster van Hillegersberg-Schiebroek, geëerd met de woorden “Hillegonda Zij zocht een plaats voor ‘t souvenir van hare dierbare grond. En het lieve meisje stichtte hier de Berg van Hillegond.” Het ontstaan van Hillegersberg is volgens de legende verbonden met de reuzin Hillegonda. Zij droeg zand met zich mee maar verloor het door een scheur in haar schort. Het zand dat zij verloor, vormde een zandheuvel. Daarop bouwde Hillegonda een kasteel. Zo ontstond de berg van Hillegonda: Hillegersberg.

Marjon van der Velden, Gino Catshoek en Kim Visser waren gedurende deze opdracht werkzaam voor Threesome: een initiatief van kunstproductiebureau Mothership, een plek waar studenten en stagiairs werken onder supervisie van professionals. 

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de deelgemeentes Noord en Hillegers-Schiebroek", in samenwerking met ProRail.

 

 

Bronnen

www.thethreesomeproject.tumblr.com, geraadpleegd op 4 mei 2018.
www.dhaps.org, geraadpleegd op 4 mei 2018.