Le tourniquetStation Meerssen

In het grasveld voor station Meerssen staat een rood metalen sculptuur van de Zuid-Limburgse kunstenaar Lo van der Linden. Het beeld is gemaakt van oude materialen die Van der Linden zelf verzamelde: van recyclede gereedschappen en machineonderdelen tot constructiemateriaal en het hout waarmee vroeger de Limburgse mijnschachten gestut werden. Door het hergebruik wijst de kunstenaar de kijker op de schoonheid van alledaagse en afgedankte materialen. Ondertussen zorgt de bijzondere samenstelling van onderdelen ook voor een magische (nieuwe) wereld.

Het beeld is getiteld Le Tourniquet en werd in 2012 op het stationsplein geplaatst door de gemeente Meerssen. De titel verwijst naar het draaihek dat NS bij het station zou plaatsen. Dit draaihek is er nooit gekomen.
De beplanting rond het stationsgebouw van Meerssen – een rijksmonument – werd ontworpen door landschapsarchitect Hein Otto. Dit ontwerp wordt beschouwd als een hoogtepunt in zijn carrière.

Marie François Louis Joseph (Lo) van der Linden (1937) studeerde aan de Stadsacademie van Toegepaste Kunsten in Maastricht en de Academie voor Beeldende Kunsten in München. Hij werkt als beeldend kunstenaar en was daarnaast van 1969 tot 1984 werkzaam als docent aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Een ander werk van zijn hand, De meteoroloog (1972), staat in Barendrecht.

Bronnen

www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 6 maart 2018.
M. Steenhuis en L. Voerman, Hein Otto. Landschapsarchitect bij NS van 1946 tot 1979, Spoorbeeld, 2014.