LandschappenStation Alphen aan den Rijn

Sabine Zwikker kreeg in 2010 de opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn om een kunstwerk te maken voor de tunnel onder het station. De wanden van de fiets- en voetgangerstunnel zijn betegeld met 40.000 monochrome geglazuurde keramische tegels van 10 x 10 cm in vier groentinten. Tezamen vormen ze een mozaïek bestaande uit grote abstracte velden. Op zeven plaatsen wordt het mozaïek onderbroken door lichtgroene tegeltableaus. Hierop zijn met een transfertechniek afbeeldingen aangebracht: twaalf vage, grof gerasterde foto’s van de omgeving van het station, vroeger en nu. De foto’s zijn afgedrukt op vier losse tableaus: twee drieluiken en een tweeluik. Bij de realisatie van het werk werkte Zwikker samen met aardewerkfabriek Koninklijke Tichelaar in Makkum.

Zwikker geeft met dit werk een reis door het landschap en een reis door de tijd weer. Zo tonen de tableaus onder andere het oude station van Alphen aan den Rijn dat hier van 1897 tot 2007 stond, het voormalig station Gouwsluis en een van de wipmolens die de gemeente rijk is. De beelden wekken de indruk dat het landschap vanuit een rijdende trein ervaren wordt. Zo suggereert het kunstwerk beweging en snelheid. In thematiek doet het werk van Zwikker denken aan het kunstwerk van Lawrence Weiner in Mariënberg.

Sabine Zwikker

Sabine Zwikker (1968) volgde begin jaren negentig de docentenopleiding Beeldende Vorming en Architectonische Vormgeving Monumentaal aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Ze is beeldhouwer, ontwerper en conceptueel kunstenaar. In haar werk voor de openbare ruimte stelt ze de mens centraal in relatie tot begrippen als ruimte, tijd en licht. Zij was als docent verbonden aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, het Isendoorn College in Warnsveld en de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Bronnen

www.tichelaar.nl, geraadpleegd op 19 april 2018.