Landschap en herinneringStation Hillegom

Op het plein voor station Hillegom staat het bronzen beeld Landschap en herinnering van Walter van der Horst. Het toont een hoge cipres met een badkuip in de top. Hoewel de onderdelen (badkuip en cipres) ontleend zijn aan de werkelijkheid, maakt de stapeling ervan het beeld onwerkelijk. Het beeld lijkt afkomstig uit een droom. Daarmee verbindt het zich met de traditie van het Magisch Realisme dat zijn hoogtijdagen kende tussen 1925 en 1940.

Van der Horst maakte het beeld in opdracht van de gemeente Hillegom en met steun van het Bouwfonds Cultuurfonds. De kunstenaar verwoordt zijn intentie in een tekst op de plaquette bij het beeld. Met het beeld markeert hij de herinnering aan het verleden en gedenkt hij wat verloren is gegaan in het landschap. Hij schrijft:

“landschap en herinnering
water dat uit een ligbad loopt
vormt zich tot een cypres die het
bad de lucht in doet groeien

een bad vanwaar je gedachten
over de geschiedenis uitwaaien
landschap en herinnering:
de weggegraven duinen
het drooggemalen haarlemmermeer

met élke ingreep bekruipt ons
melancholie: we plaatsen een bouwwerk
we krijgen een halte voor de trein
mobiliteit en economische groei
maar steeds gaat er ook iets verloren

landschap ... dingen ... ervaringen
waar ons verleden zo mee verbonden is
we plaatsen een beeld...”

Walter van der Horst

Walter van der Horst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij houdt zich bezig met beeldhouwkunst, design, penning- en tekenkunst. Zijn tekeningen vormen vaak een vertrekpunt. Elementen daaruit laat hij terugkomen in de beelden die hij maakt. De badkuip en cipressen zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Van der Horst maakte ook een beeld voor de publieke ruimte van Heemskerk: een stapeling van urnen uit 2005. Naast zijn vrije werk en werk in opdracht adviseert Van der Horst kunstenaars over techniek, realisatie en productie, onder andere op het vlak van brons gieten.

Bronnen

www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 19 april 2018.
www.waltervanderhorst.nl, geraadpleegd op 19 april 2018.