L’ IncontroStation Veendam

 Op het stationsplein in Veendam staat het beeld L’incontro. Het bestaat uit twee bronzen mensfiguren op een granieten raam. L’incontro is Italiaans voor de ontmoeting. De mensfiguren kijken uit naar reizigers die aankomen op het station. Een figuur zit op het granieten raamwerk en maakt een verwelkomend gebaar. Hij spreidt de armen wijd open. Een andere figuur tuurt door het raam en houdt daarbij zijn linkerhand boven de ogen.

Het beeld is gemaakt in 2005 in opdracht van de Stichting MS Research. Op de zijkant van het raamwerk staat het logo van de stichting gegraveerd. Het beeld stond tot de grootschalige stationsrenovatie in de hal van Utrecht Centraal. Oorspronkelijk wees de bovenste figuur naar een digitaal bord dat erboven hing. Reizigers konden een SMS versturen dat vervolgens op het bord zichtbaar werd. Een deel van de opbrengst ging naar de Stichting MS Research.

Wim Steins

Wim Steins (1953) studeerde aan de Stadsacademie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. Na een aantal jaren in Duitsland te hebben gewerkt, keerde hij rond 1980 terug naar zijn geboorteplaats Kerkrade. Hij maakt beelden van mens- en dierfiguren in brons. Vooral stieren in beweging maken een groot deel van zijn oeuvre uit. Zijn werk is vooral in de openbare ruimte van Heerlen en Kerkrade te vinden.

Bronnen

www.wimsteinsart.com, geraadpleegd op 6 maart 2018.
www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 6 maart 2018.