Koninklijke portrettenStation Baarn

In de grote salon van de koninklijke wachtkamer te Baarn hangen twee koninklijke portretten. Links van de haard met schouwspiegels hangt een foto van de jonge prinses Juliana. Het portret dateert uit circa 1911. De foto is een chromolithografie van L. van Leer & Co in Haarlem.
Rechts van de haard hangt een portret van Koningin Wilhelmina (1880-1962): een pastel gemaakt door Therèse van Duyl-Schwartze. Het werk dateert uit 1915. De koningin is afgebeeld met de Anna Paulowna-tiara: een antieke pareltiara uit 1900 die nog steeds familiebezit is.

Therèse van Duyl-Schwartze (1851-1918) groeide op in een kunstenaarsfamilie. Ze kreeg bekendheid door het winnen van een gouden medaille op de Internationale Tentoonstelling in Parijs en met haar portretten van de koninklijke familie. Schwartze maakte diverse portretten die nu deel uitmaken van de collectie van het Rijksmuseum, het Joods Historisch Museum en Museum Van Loon.

 

 

 

Bronnen

T. Honing (samenst.) en R. Nolet (red.), Koninklijke wachtkamers. Een reis door de tijd. Royal waiting rooms. A journey through time, 2013, pp. 40-45.
www.resources.huygens.knaw.nl, geraadpleegd op 15 november 2018.
www.allthingsroyal.nl, geraadpleegd op 15 november 2018.