Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Kasteeltoren

Leeuwarden Camminghaburen Janselijn beeld

Bijzonderheden

Thema Plek Kunstenaar
Han Janselijn
Onderwerp
Kasteeltoren
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Gelakt staal
Locatie Afmetingen in cm
1000 x 200 x 200
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Tegenover station Leeuwarden Camminghaburen staat sinds 1996 een kleurige folly in de vorm van een kasteeltoren of stadspoort, vervaardigd door Han Janselijn. Het kleurrijke bouwsel van geschilderd staal contrasteert met de moderne nieuwbouw waartussen het staat. Het verwijst naar de middeleeuwse stins - een verdedigbare, bewoonbare toren – van de adellijke familie Cammingha, die in deze omgeving stond. Op de gele kasteeltorens prijken vier stalen vlaggen met de Friese pompebleden. Ze draaien mee met de wind. Het werk maakt deel uit van een groep van elf kunstwerken. Ze zijn geplaatst door de gemeente Leeuwarden en vormen samen een kunstroute.  

Folly van Aldo Rossi

De folly sluit aan op ander kleurrijk werk dat tot 2005 bij het station stond. Deze folly werd vervaardigd door de Italiaanse architect Aldo Rossi. Hij maakte het in het kader van de manifestatie Architectuur en Verbeelding (1989) bij Fort Asperen. Rossi’s folly deed hier dienst als kassakiosk. Hij noemde zijn ontwerp The Russian box. De kleuren van het bouwsel waren afgeleid van de Russische volksarchitectuur. Ook stond in de folly een kleinere versie van het gebouwtje: als knipoog naar bekende Russische matroesjka. In 1990, na de sluiting van de manifestatie, werd de folly van Rossi aangekocht door de gemeente Leeuwarden. Het kreeg een plek voor station Camminghaburen. Het gebouwtje werd in 2005 weggehaald omdat het in zeer slechte staat verkeerde. 

Han Janselijn

Han Janselijn (1940-2005) volgde de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en haalde zijn MO-B acte aan de Opleiding tot Tekenleraren in Amsterdam. Daarna studeerde hij kunstgeschiedenis aan de Universiteiten van Nijmegen en Utrecht. Van 1973 tot 2001 was Janselijn docent aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Daarnaast was hij van 1979 tot 1987 docent aan de Academie van Bouwkunst te Arnhem en aan de Academie van Bouwkunst te Amsterdam.

 

Bron

H.H.J. van As, ‘De kassa van stedenbouwer Rossi. Innige samenwerking tussen bouwkunde en beeldende kunst in Fort Asperen’, Reformatorisch dagblad, 27 mei 1989.
www.hanjanselijn.nl, geraadpleegd op 2 maart 2018.
www.leeuwardeninbeelden.nl, geraadpleegd op 6 maart 2018.
www.dhaps.org, geraadpleegd op 4 mei 2018.
www.oudezee.nl

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank