Kunst bij het spoor – goede voorbeelden / Perron Mozaïque

De spooromgeving kent vele kunsttoepassingen, vaak met de wereld van het spoor als thematisch vertrekpunt. Dit actuele voorbeeld dient als inspiratiebron en laat zien wat de mogelijkheden zijn.

Station als ontmoetings- en verblijfsplek

Met zowel permanente als tijdelijke interventies kan de inzet van kunst ook het station als ontmoetings- of verblijfsplek benadrukken.

Nadat station Hofplein zijn functie als station verloor door de koppeling van Randstadrail aan de metro bij Rotterdam Centraal verrees tijdelijk een nieuw perron met als thema het 'vieren van de aankomst in Rotterdam’. Temidden van onaf Rotterdam werd op het voormalige Station Hofplein een nieuw perron gebouwd voor de tijdelijke Rotterdammers van festival Motel Mozaïque. De gasten van Motel Mozaïque en de reizigers van Randstadrail werden hier ontvangen en konden hier slapen in kunst. Het perron – de plek van aankomst in de stad - stijgt vanaf het hoogspoor van de Hofpleinlijn als een springschans tot ver boven de omringende infrastructuur. Het perron is een monument van gastvrijheid, dat de ruimte van aankomst verbindt met ruimte van de stad.

Kunstwaarden: versterken, verstoren, verbinden, verbeelden

Thematisch vertrekpunt: gastvrijheid-ontvangen, beweging

Type:  geïntegreerd, performatief