Overslaan en naar de inhoud gaan
Essay

Essay over de Omgeving van Spoor en Station

Geplaatst op

Het Spoorbeeld heeft aandacht voor de gehele route, het landschap, de aansluiting op stad en dorp; de stationsomgeving en de relatie tot het station. Het gaat over de beleving van de reizigers en de beleving van hun reis, maar het gaat ook over de omwonenden en de beleving van de omgeving. Dit essay verkent de ruimtelijke en functionele samenhang 
tussen de wereld van het spoor en de omgeving.

 

ProRail, NS en Bureau Spoor­bouwmeester hanteren al enkele
 jaren het Spoorbeeld als instrument om de ruimtelijke kwaliteit en verschijningsvorm van het product spoor te verbeteren. In een markt waar steeds meer partijen actief zijn, willen ProRail en NS alle reizigers vertrouwen, helderheid en herkenbaarheid blijven bieden. Met een begrijpelijke beeldtaal kan de Spoorbranche de onderlinge samenhang en de eigen identiteit laten zien. Comfort, beleving en reisplezier van de reiziger staan hierbij centraal. Deze ambitie is verwoord in het Spoorbeeld. 

In dit essay wordt op basis van een historische analyse en een verkenning van de huidige dynamiek in de ruimtelijke ordening van Nederland wordt een visie geformuleerd op de belangrijkste opgaven in de . Het is een inspirerend verhaal voor de spoorsector, maar ook een uitnodiging voor iedereen die werkt aan de omgeving van station en spoor waaronder Rijkswaterstaat, gemeenten en provincies. De integrale benadering van spoor en omgeving levert een beter afwegingskader om complexe en kostbare ordeningsvraagstukken samen met op te lossen.

‘Visie op de omgeving van spoor en station’ is een naslagwerk en inspiratieboek voor iedereen die in de opereert. De wereld van de spoorwegen zal(opnieuw) een belangrijke rol spelen bij grote vraagstukken in de ruimtelijke ordening. De ruimtelijke ontwikkeling van de omgeving van spoor en station vormen een belangrijke impuls voor de toekomstige ruimtelijke kwaliteit van Nederland.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank