Een stekker aan de wand?

Wie wel eens bij Bureau Spoor­bouwmeester op bezoek is geweest, is ongetwijfeld opgevallen dat in onze vergaderruimte een grote 'Micro USB' aan de wand hangt. Dit is het werk van de kunstenaar Irina Birger, die in de serie TOTEMS, ‘portretten’ tekende van datakabels. In onderstaand filmpje hoor je de achtergronden van het werk en zie je de kunstenaar aan het werk.

In deze serie wordt de vluchtigheid van de hedendaagse technologie weergegeven in houtskooltekeningen. Kabels die je kent uit het alledaags gebruik, waar je niet zonder kunt maar die in korte tijd al weer hopeloos verouderd zijn, vaak omdat apparaten kleiner of slimmer zijn geworden. Door de kabels in de manshoge tekeningen uit te vergroten, krijgen de stekkers gezichten en lijken het haast totems.

Irina Birger is geboren in Moscow. Zij studeerde aan de Bezalel Academy of Fine Arts in Jeruzalem en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Zij werkt met tekeningen, animaties en installaties. Van december 2016 tot maart 2017 werkte zij als artist in residence in het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn en werkte daar aan haar project TOTALITARIAN.

 

MINIDOCU EPS 03: IRINA BIRGER from dnafilms.nl on Vimeo.