Ho!Station Rijswijk

Het stationsgebouw aan het Piramideplein in Rijswijk is piramidevormig. Het gebouw bevat de ingangspartij naar de lagergelegen perrons. Het eigenlijke station bevindt zich grotendeels ondergronds. In het dak zijn zes piramidevormige lichtkoepels aangebracht die de onderliggende perrons van daglicht te voorzien. Ze steken flink boven het maaiveld uit en zijn goed zichtbaar vanaf straatniveau.

Om de zicht- en vindbaarheid van het station te vergroten, wilde de gemeente graag een kenmerkend, beeldbepalend kunstwerk op de plek, het liefst met een humoristisch tintje. Dit resulteerde in het kunstwerk Ho! van kunstenaar Herman Lamers. Het bestaat uit een bronzen beeld en zes neonlichtkunstwerken. De titel verwijst naar de verstilde beweging die Herman Lamers in zowel de neonfiguren als het brons heeft vastgelegd. Ho! zou volgens de kunstenaar ook de gedachte van de treinreiziger zijn die de trein maant om te stoppen langs het perron.

Het bronzen beeld staat pal voor de zuidingang op het Piramideplein. Het bestaat uit drie mansfiguren die op elkaars schouders staan. De onderste persoon staat op een grote marmeren circusbal. De balanceeract is in werkelijkheid enkel vol te houden door voortdurend evenwicht te zoeken en te herstellen. Zonder beweging zou de menselijke piramide instorten. In het bronzen beeld is de beweging voor een moment bevroren. Het beeld is een realistische weergave van anatomie, expressie en kleding. Hoewel de figuren een typische circusact uitvoeren, dragen ze allemaal alledaagse kleding. De figuren zijn van beneden naar boven steeds tengerder van postuur, waardoor de toren nog hoger lijkt.

Het tweede deel van het kunstwerk bestaat uit zes neonlichtkunstwerken. Ze zijn in de lichtkoepels boven de perrons opgehangen. De neonwerken verbeelden figuren die zo uit een kinderboek lijken te komen: een koorddansende olifant, een huis op een wolk, een kind op een schommel, een gorilla aan een trapeze, een hond die achter een haas aan door een hoepel springt en dansende kinderen. Sommige figuren refereren aan het circus. Iedere neonfiguur is opgebouwd uit buizen van verschillende kleuren. De vormen zijn eenvoudig en helder. De neonfiguren zijn zowel vanaf het perron als vanaf de straat te zien. Ook spiegelen ze in de glazen vlakken van de piramides. ’s Avonds, wanneer de neonlampen aan zijn, zie je niet alleen de figuren zelf, maar ook hun reflecties. De opvallende kunstwerken geven de omgeving een eigen karakter en vormen, zeker als het donker is, een baken voor het verkeer in het stationsgebied.

Herman Lamers

Herman Lamers (1954) maakt veel figuratieve plastieken waarin dieren vaak de hoofdrol spelen. Hij genoot zijn opleiding aan de Groningse Academie Minerva (1975-1980). Zijn werk wordt regelmatig tentoongesteld en is op verschillende plekken in de publieke ruimte te vinden, onder andere in Aalsmeer, Zoetermeer, Vlaardingen, Leeuwarden, Lisse, Krimpen aan den IJssel. Lamers maakte voor station Twello het kunstwerk Akka van Kebnekaise. Naast zijn werk als kunstenaar is hij als docent verbonden aan de kunstacademies van Breda en Den Bosch.

Bronnen

www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 24 april 2018.
www.hermanlamers.nl, geraadpleegd op 24 april 2018.
www.rijswijk.nl, geraadpleegd op 24 april 2018.