Het meisje met het koffertjeStation Den Haag Mariahoeve

Voor de entree van station Den Haag Mariahoeve staat een klein bronzen beeld. Het verbeeldt een  meisje, zittend op een koffer. Haar jurk valt ruim om haar gespreide knieën. Haar rechterhand rust op haar bovenbeen. Ze zit kaarsrecht en kijkt op. 

Het beeldje werd in 1985 onthuld door de voorzitter van het Wijkberaad Mariahoeve, ter gelegenheid van de opening van het station.  Het is niet bekend of het Wijkberaad of NS opdracht gaf tot het plaatsen van dit kunstwerk.

Het beeld is gemaakt door Jaroslawa Petrowa Dankowa (1925-1999). Dankowa werd geboren in Sofia, Bulgarije. Aanvankelijk studeerde ze farmacie in Praag. Na de omwenteling in 1948 vluchtte ze naar Nederland. Ze is enige tijd getrouwd geweest met een Nederlander en daarom ook bekend onder de naam Jaroslawa van den Broek-Dankowa. In 1958 volgde ze cursussen aan de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten in Den Haag: een open atelier waar professionele kunstenaars deelnemers begeleiden en cursussen worden gegeven. Haar leermeester was Rudi Rooijackers. Dankowa maakte veel beelden voor de publieke ruimte. Oorlog en afscheid, reizen en vluchten zijn terugkerende thema’s in haar werk. Haar bekendste beeld is Het Indisch monument dat in Den Haag staat: een beeldengroep van zeventien uitgemergelde figuren, stammend uit 1988.

Bronnen