HerdenkingstableauStation Baarn

In de gevel van het stationsgebouw van Baarn is aan de perronzijde een tegeltableau aangebracht. Dit gebeurde ter gelegenheid van de elektrificatie van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1946.

Op het tegeltableau is een oude stoomlocomotief afgebeeld met tender, goederenwagon en een rijtuig uit 1874: het jaar van de opening van de spoorlijn waaraan station Baarn ligt. Daaronder is een treinstel uit 1946 weergegeven met een elektrische seinpaal.
Linksonder zien we het stationsgebouw van Baarn en het wapen van de gemeente. Rechtsonder is het gemeentewapen van Amsterdam afgebeeld en een zicht op de stad Amsterdam. Zo zien we de Prins Hendrikkade, de Sint-Nicolaaskerk en de Schreierstoren.

In een geschilderde cartouche onderaan staat de tekst: ‘Aangeboden door de VVV “Baarns Bloed” / Namens de inwoners van Baarn ter herdenking / inbedrijfstelling electr. tractie op 3/6 1946.” 

Arie Kortenhoff

Het tegeltableau is geschilderd door Arie Kortenhoff (1880-1956) en gebakken door Faience- en Tegelfabriek Westraven Utrecht. Arie Kortenhoff was van 1895 tot 1956 chef van de afdeling ‘Oudhollands beschilderde tegels’ van deze fabriek.

Bronnen

www.allthingsroyal.nl, geraadpleegd op 7 maart 2018
Maandblad Oud-Utrecht, jg. 63 (1990) 2, pp. 13-16.
Ton Honing, Koninklijke wachtkamers. Royal Waiting Rooms, 2013.
Mailwisseling met Cultureel Organisatiebureau Artifex.