Growing fenceStation Deventer

In 2015 werd bij station Deventer een ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd. Voor die gelegenheid maakte Tanja Smeets in opdracht van ProRail en de gemeente Deventer het kunstwerk Growing fence. Het bestaat uit 26 hekken van smeedwerk die zijn voorzien van objecten in de vorm van 900 bellen van verschillende grootte.

De hekken zijn geplaatst rond de trappartijen die naar de ondergrondse fietsenstalling leiden. Het kunstwerk markeert op subtiele wijze de toegang tot de fietsenstalling voor treinreizigers die met de fiets arriveren of vertrekken. De verticale lijnen die het hekwerk vormen, leggen een verbinding tussen de donkere stalling en de buitenruimte.

De ronde en glimmende fietsbellen lijken als zwammen uit het hekwerk te groeien. Sommige bellen steken in de lucht, op andere plaatsen groeien ze als hangplantjes naar beneden. Growing fence is de Engelse benaming voor een klimrekje waaraan planten groeien. Hier is het ‘plantenrekje’ geplaatst op een plein zonder natuurlijk groen. In deze stedelijke omgeving woekeren de bellen.

Voor de opening van het werk componeerde Rutger Zuydervelt een kort electronisch geluidswerk dat samen met vijf fanfaremuzikanten werd uitgevoerd. Inspiratie vormde de fietstocht van de forens naar het station. Opdrachtgever Kunstenlab vroeg Zuydervelt in te gaan op het kunstwerk en de plek.

Tanja Smeets

Tanja Henrica Rosa Helena (Tanja) Smeets (1963) studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. Ze maakt vrij werk en kunst in opdracht voor interieurs en de publieke omgeving. Organische groei vormt de rode draad in het werk van Smeets. Vormen die doen denken aan woekerende planten, wieren, en schimmels zijn overal terug te vinden. Zij verbindt de gebouwde, met de natuurlijke omgeving. Thematisch biedt ze met haar werk tegenwicht aan de idee van maakbaarheid en beheersbaarheid. Zo overheerst in sommige werken de niet te stuiten groei van een natuurlijk organisme. Smeets werkt veel met textiel waarmee ze ook een element van zachtheid in de ‘harde' openbare en semiopenbare ruimte aanbrengt. Haar werk maakt deel uit van de collecties van onder andere het Centraal Museum in Utrecht, het Textielmuseum in Tilburg en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In de openbare ruimte is haar werk te vinden in Barendrecht, Schiedam, in Heemskerk (Rendorppark) en Amsterdam (Siegerpark). 

Bronnen

www.tanjasmeets.nl, geraadpleegd op 15 mei 2018.
www.arttube.nl, geraadpleegd op 15 mei 2018.
www.kunstcircuit.nl, geraadpleegd op 15 mei 2018.
www.kunstenlab.nl, geraadpleegd op 15 mei 2018.