GevelbekledingStation Goes

Het door Koen van der Gaast ontworpen station van Goes dateert uit 1982. Het gebouw telt twee verdiepingen en is geheel uit beton opgetrokken. De gevel aan de voor- en achterzijde van het gebouw heeft een vlakverdeling van vensters en is bekleed met gekleurde eternietplaten. Kunstenaar Bob Bonies ontwierp het patroon van de wandbekleding als geïntegreerd onderdeel van de architectuur. De platen in rood, blauw, grijs en witte rechthoeken hebben gelijke afmetingen. Ze bevinden zich in drie stroken ter hoogte van de verdiepingsvloer. Daarboven en eronder bevinden zich twee stroken met grote en kleine vensters.

Gezamenlijke opdracht

De Nederlandse Spoorwegen deelden het gebouw ten tijde van de opening met de PTT. Vanaf 1968 reserveerde de PTT één procent van het jaarlijkse bouwbudget voor het verwerven of laten vervaardigen van kunst. In navolging van de PTT (en de Rijksgebouwendienst) hanteerde NS sinds 1981 ook een percentageregeling voor kunst bij publieke gebouwen waarvan de bouwkosten meer dan een miljoen gulden bedroegen. De twee beschikbare kunstbudgetten zijn in het geval van Goes bij elkaar gevoegd. Bij station Steenwijk was sprake van een vergelijkbare samenwerking tussen PTT en de NS.

Bob Bonies

Bob Bonies is sinds 1959 het pseudoniem van Bob Nieuwenhuis (1937). Nieuwenhuis studeerde aan de Vrije Academie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij vervolgde zijn studie aan de Konstfack-Skolan in Stockholm, Zweden. Nieuwenhuis werkte als adviseur van de Dienst voor Esthetische Vormgeving van de PTT. Hij was in die hoedanigheid betrokken bij de inrichting van PTT-kantoren. Tussen 1988 en 2002 was hij directeur van de Vrije Academie in Den Haag. Tevens maakte hij deel uit van het bestuur van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) en adviseerde hij de Rijksoverheid over opdrachtgeverschap en de aanschaf van kunst. Als kunstenaar maakt Bob Bonies ‘concrete kunst’: primaire kleuren en geometrische vormen die in een gekozen ritme geplaatst worden. Bonies werkt interdisciplinair. Voor het ballet van Hans van Manen maakte hij een beweegbaar kunstwerk dat onderdeel uitmaakte van de choreografie. Hij werkte ook samen met Frans Molenaar. Deze couturier maakte kleding bij de schilderijen van Bonies. Werk van Bonies maakt deel uit van verschillende collecties waaronder die van het Gemeentemuseum in Den Haag.

Bronnen

www.michielmorel.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.
www.bonies.nl, geraadpleegd op 23 mei 2018.