Geometrisch objectStation Sittard

Bij station Sittard staan zes monochrome, geometrische vormen in strak gelid. De langgerekte objecten zijn 7,5 meter hoog en vrijwel gelijkvormig. Alleen de knik verschuift in een verticale lijn met een repeterende regelmaat. Het is een kunstwerk van Eugène Terwindt. Hij maakte het in opdracht van de PTT. Aanleiding was de bouw van een nieuw PTT-expeditieknooppunt in 1982. Vanuit Sittard en tien andere steden in het land reden dagelijks speciale posttreinen naar Utrecht. Van hieruit werd de post vervolgens naar de juiste bestemming vervoerd. Tot 1998 bleef dit systeem van postexpeditie in stand.
Het kunstwerk van Terwindt markeerde de ruimte tussen het inmiddels vernieuwde station en het (voormalige) expeditieknooppunt. 

Behalve in Sittard gaf de PTT ook bij de andere expeditieknooppunten kunstenaars de opdracht om werk te maken. Binnen de omgeving van het spoor vertegenwoordigt het werk van Terwindt de minimalistische abstracte beeldhouwkunst uit die periode. Het is vergelijkbaar met het werk van André Volten, Bob Bonies en Peter Struycken.

Eugène Terwindt

Eugène Terwindt (1941) is een beeldhouwer, monumentaal kunstenaar en schilder. Hij studeerde aan de HTS en vervolgde zijn opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem. Daar studeerde hij omgevingskunst. Hij was leerling van Peter Struycken. Na zijn afstuderen werkte hij enige jaren als docent aan de academie in Arnhem. Een opmerkelijk werk uit 1997 is The sky is the limit in Gees: een lange ladder die in de lucht steekt. In Utrecht maakt Terwindt in 1989 samen met Sjoerd Buisman een terras met vijf bronzen naalden. 

Bronnen

30 Jaar kunstopdrachten voor 12 expeditieknooppunten van PTT Post, PTT Post, 1988.