Exponential viewStation Voorburg

Onder het Marianne viaduct, aan de westzijde van station Voorburg, maakte Geert Mul het lichtkunstwerk Exponential view.

Het bestaat uit tien gekleurde wandschilderingen op een wit betegelde wand. Het zijn kopieën van tekeningen die tussen 1500 en 1750 gemaakt zijn van natuurwetenschappelijke waarnemingen: een studie van een vliegend hert, rode bloedcellen en Saturnus. De tekeningen worden afwisselend belicht door divers gekleurde ledlampen. De verandering van de belichtingskleur zorgt voor variatie in de voorstellingen: het gekleurde licht maakt steeds andere lijnen zichtbaar.

Christiaan Huygens

Op de plek van het kunstwerk bevond zich ooit de tuin van de Hofwijck: het huis waar de vooraanstaande Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige en uitvinder ­Christiaan Huygens woonde. Huygens speelde onder meer een belangrijke rol bij de doorontwikkeling van de microscoop en de telescoop. Deze uitvindingen veranderden de manier waarop de mens de wereld beschouwde. Ook zorgden ze voor een grote hoeveelheid nieuwe informatie. Mul ziet een parallel met de huidige informatie-industrie.
De instrumenten van Christiaan Huygens inspireerden ook Tjoe Fang King tot het maken van het een kunstwerk voor de omgeving van station Voorburg: het kinetische beeld Zhi zhen wijzer.

Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg, in samenwerking met ProRail.

Geert Mul

Geert Mul (1965) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Hij specialiseerde zich in computeranimatie. Mul is mediakunstenaar en maakt (interactieve) audiovisuele en fotografische installaties. Hij won in 2010 de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek. Een bekend werk van zijn hand is de installatie The library of Babel uit 2003: een vloer met kleurrijke patronen die veranderen wanneer het publiek het oppervlak betreedt.

Bronnen