Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Drie geometrische basisvormen

Bijzonderheden

Thema Spoorambacht Kunstenaar
Jan van Belkum
Onderwerp
Zuilen met de drie geometrische basisvormen
Kunstvorm
Beeldhouwkunst
Materiaal/techniek
Roestvast staal, zilverkleurige verf, voeten van beton
Locatie Afmetingen in cm
H 750
Jaartal
Locatie gebied
Stationsomgeving

Bij de nieuwbouw van het station van Sittard, inspireerden drie medaillons, die waren aangebracht in de gevel van het oude station, architect Jan van Belkum tot het maken van een kunstwerk op het stationsplein.

De medaillons zijn portretten van de drie ‘bouwheren’ van het stationsgebouw dat hier tussen 1862 en 1923 stond: architect Karel Hendrik van Brederode (1827-1897), stationschef Hendrik Pieter van der Mandele (1838-1893) en aannemer Jan Laudy. Een plaquette op de muur vermeldt hun namen. Het is niet bekend wie de drie portretteerde.

Het kunstwerk van Jan van Belkum bestaat uit drie ranke zuilen, bekroond met kubussen. De kubussen zijn elk voorzien van een reliëf in de vorm van een cirkel, een vierkant en een driehoek. Jan van Belkum zei hierover: “Dit werk is een moderne verwijzing naar de drie oude reliëfs op het perron. Het zijn drie symbolische representaties van het trio dat aan de oorsprong van de realisatie van bouwwerken staat. Het vierkant is de basis die staat voor de opdrachtgever, de driehoek staat voor de architect die alle hoeken rechtstreeks verbindt en de cirkel maakt het geheel af: dat is de aannemer.” Van Belkum verwijst hiermee naar de drie-eenheid van opdrachtgever, architect en aannemer aan de hand van de drie basisvormen waarop alle architectuur is terug te voeren. 

Het werk maakt deel uit van de stationsbouw in opdracht van NS.
J.A. (Jan) van Belkum (1937) was als architect in dienst van Ingenieursbureau Arcadis. In die hoedanigheid ontwierp hij tussen 1983 en 2006 diverse stationsgebouwen, waaronder Heerenveen, Hilversum, Amersfoort, Dordrecht Stadspolders en Amsterdam Bijlmer ArenA. 

 

Bron

www.openarch.nl, op 7 maart 2018.
Gesprek met Jan van Belkum.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank