DichtregelStation 's-Hertogenbosch

Enigszins verscholen achter de liftschacht is op de betonnen voorgevel van station ’s-Hertogenbosch in bronzen letters een dichtregel aangebracht. Er staat: “Al reizend ervaart men het leven vreemder: / overal anders en overal eender.” In kleinere letters is de naam van dichter Jan van Sleeuwen vermeld.
De dichtregel werd in 1998 aangebracht bij de oplevering van het station. Dezelfde tekst was aanvankelijk te lezen op een van de twee houten bankjes die in de oude stationshal stonden. Het andere bankje droeg de dichtregel “Waar reist reiziger uw hart naar toe als het van reizen is reizensmoe?” De bankjes waren een cadeau van de gemeente ’s-Hertogenbosch aan de Nederlandse Spoorwegen. De Stichting Poëzie in ’s-Hertogenbosch zorgde in samenspraak met de architect van het nieuwe stationsgebouw, Rob Steenhuis, dat de dichtregel terugkeerde op station ‘s-Hertogenbosch.  Een recenter voorbeeld van een gedicht over reizen, is aangebracht op het station Kampen Zuid.

Aanvankelijk volgde de dichter Jan van Sleeuwen (1918-2003) een priesteropleiding. Hij maakte evenwel de overstap naar de studie Nederlands aan de universiteit van Nijmegen. Na zijn afstuderen werd hij docent Nederlandse Taal- en Letterkunde op middelbare scholen en aan de kunstacademie van ‘s-Hertogenbosch. Hij schreef een tiental dichtbundels. Veel Bosschenaren kennen hem vooral van de vele spreuken die op gevels en straattegels in de stad te vinden zijn. 

Bronnen

www.groetenuitdenbosch.nl, geraadpleegd op 10 april 2018.
www.bastionoranje.nl, geraadpleegd op 10 april 2018.
www.nika-vormgeving.nl, geraadpleegd op 10 april 2018.
www.denbosch-cultuurstad.nl, geraadpleegd op 10 april 2018.