Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

Decoratie van de wachtkamers

Bijzonderheden

Thema Reizen Kunstenaar
Jacob Pieter van den Bosch
Onderwerp
Vogels in vlucht en sierband
Kunstvorm
Schilderkunst
Materiaal/techniek
Sjabloonschildering
Locatie Jaartal
Uitvoering
Atelier 't Binnenhuis, Amsterdam
Locatie gebied
Interieur

Op het grote eilandperron van station Haarlem is een aantal reizigersvoorzieningen geplaatst: wachtkamers van verschillende klassen en een stationsrestauratie. Onder de grote overkapping staat ook een seinhuis. De perrongebouwen en hun interieurs zijn grotendeels authentiek en rijk gedecoreerd met schilder- en houtsnijwerk van Jacob Pieter van den Bosch.

Sjabloonschilderingen
Het interieur van de stationsrestauratie bevat ornamentele sjabloonschilderingen. De schilderingen dateren uit de bouwperiode van het station: 1908. Ze vertonen duidelijke Art Nouveau-invloed. Gestileerde plant- en diermotieven overheersen. Onder de korbelen zijn tulpachtige bloemen en kelken geschilderd in gedekte tinten. De patronen herhalen zich in een lange reeks. Ze volgen de vormen en het ritme van de wandopbouw: de toog, de ramen en begrenzing van de wanden.

Ook bovenaan de wanden van de stationsrestauratie zijn sjabloonschilderingen aangebracht. Ze vormen een sierband van herhalende patronen en volgen het ritme van de houten kap. De plaats van de spanten heeft de afmeting, en de plaats van de sjablonen bepaald. We zien een trekvogel in vlucht. Vleugels en verenkleed zijn gedetailleerd weergegeven in zwart en wit. De omlijsting is lobvormig en heeft de tinten zeegroen, blauw en oranjerood. De trekvogel symboliseert de reislust en de bereikbaarheid van de wereld via het spoor. We zien de trekvogel later terugkeren in de decoratie van de stations van Amsterdam Muiderpoort (1939), Maastricht (1949) en Eindhoven (1956).

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank