De vijf stadia van een reisStation Amsterdam Centraal

Begroeting

Op de gevel van het koninklijk paviljoen is een kinderfries aangebracht. Het bestaat uit vijf hardstenen reliëfs op een achtergrond in verguld tegelpatroon. Het fries toont De vijf stadia van een reis.

Op de westgevel vinden we Vooraf aan de reis. Vijf kinderfiguren pakken hier in een huiselijke omgeving een hutkoffer in.
Op de zuidgevel zijn drie reliëfs aangebracht. Afscheid toont een groep van vier kinderen. Een kind draagt een doos en twee kinderen schudden elkaar de hand. Vertrek laat een groep van vijf kinderen zien. Twee kinderen zitten op een spoortrolley. De twee andere kinderen blijven achter. Eén van de kinderen zwaait de reizigers uit. Aankomst bestaat uit een groep van vier kinderen. Twee kinderen zitten op een trolley die voortgetrokken wordt door een locomotief. Twee andere kinderen begroeten hen. Op de voorgrond loopt een hond.
Op de oostgevel vinden we tenslotte Begroeting: zes kinderen begroeten elkaar. Op de achtergrond is architectuur weergegeven.

De reliëfs zijn ondertekend door Eduard Roskam (1854-1919), zoon van een beeldhouwer en geboren in Amsterdam. Roskam had een atelier in Leuven, België.