De verbeeldingStation Boskoop

Op het plein voor station Boskoop staat een roestvast stalen beeld van Bas van Leeuwen. Het beeld is getiteld De verbeelding en stamt uit 1989. De vormen lijken uitgezaagd met een figuurzaag. Het resultaat is een bijna grafische weergave van een bomengroep, bestaande uit vier stammen. De boomkruinen zijn met elkaar versmolten. In het glanzende oppervlak van het roestvast staal is een V-vormige baan geborsteld. De punten waarop de verschillende onderdelen aan elkaar bevestigd zijn, zijn duidelijk zichtbaar. Het beeld staat op een eenvoudig betonnen voet.

De verbeelding werd gemaakt in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn. De keus voor een bomengroep als thema is ingegeven door de plek. Boskoop is van oudsher bekend vanwege de boomteelt. Tot 1988 stond bovendien de Rijks Hogere School voor Tuin- en Landschapsinrichting in het dorp. Aanvankelijk stond De verbeelding op het Gouweplein in Boskoop. Vijf jaar later werd het verplaatst naar het station.
Na de herinrichting van het stationsplein verbleef het beeld enige jaren in opslag. In 2017 keerde het terug in het perk voor het station, waaromheen bussen en auto’s bewegen. Het staat nu prominent tussen het nieuw zakelijke stationsgebouw van H.G.J Schelling en het voormalige tentoonstellingsgebouw Flora van gemeentearchitect D.L. Landman, beide stammend uit 1934. Het tentoonstellingsgebouw werd medegefinancierd door de Nederlandse Spoorwegen en was bedoeld om bezoekers te trekken. Station en tentoonstellingsgebouw vormen een ruimtelijke eenheid.

Bas van Leeuwen

Bas van Leeuwen (1940) is beeldhouwer. Hij maakt veel kunstwerken van roestvaststaal. Twee beelden uit de serie Groei elementen staan in de gemeenten Berkel en Rodenrijs en Lansingerland. In 1976 maakte hij een beeldengroep dat tevens fungeerde als carillon voor het gemeentehuis Berkel en Rodenrijs (sinds 2014 in opslag).

Bronnen

www.boskoopcreatief.nl, geraadpleegd op 27 augustus 2018.
www.inboskoop.nl, geraadpleegd op 27 augustus 2018.
Nederlands dagblad, 31 augustus 1976.
www.floraboskoop.nl, geraadpleegd op 3 september 2018.