De poort en het schipStation Schagen

Aan de achterzijde van station Schagen staat sinds 2001 een groot sculptuur van Frans Hage, getiteld De poort en het schip. Het is gemaakt van keramiek, beton en staal. Op de verzonken sokkel staat met stalen, losse letters een tekst geschreven: “thuiskomen is verder dromen” en “ontmoeten is verder komen.”
Het grote, massieve beeld kenmerkt zich door golvende vormen. Naar boven toe transformeren de golven in een boot. De huid van het kunstwerk bestaat uit vierkante rood gebakken tegels. Naar boven toe zijn de tegels in drie tinten blauw van glazuur voorzien. De tegels worden naar boven toe steeds lichter. In de onderste laag zijn voorstellingen van vliegtuigen uitgespaard. Het blauw verwijst naar het water waarin het schip vaart en naar de lucht waarin de vliegtuigen vliegen.

Frans Hage (1952) genoot zijn opleiding aan de Vrije academie Den Haag en de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Rijksacademie Amsterdam de opleiding ‘monumentaal beeldhouwen’. In verschillende werken van Hage zien we een haast melancholische verbeelding van ‘reizen’ en ‘verlangen’. Dat is een terugkerend thema in het werk van Hage. Regelmatig zet hij ‘de boot’ en andere vervoersmiddelen in als metafoor. In Hoorn, bij het IJsselmeer, staat een stalen boot van Hage met daarop het woord ‘verlangen’. Hij woont en werkt in Nibbixwoud, Noord-Holland.