Overslaan en naar de inhoud gaan
Kunstwerk

De geschiedenis van Hengelo

Bijzonderheden

Thema Verbinden Kunstenaar
Jan van Eijl en Marie Eitink
Onderwerp
De geschiedenis van Hengelo
Kunstvorm
Wandkunst
Materiaal/techniek
Koper
Locatie Afmetingen in cm
150 x 500
Jaartal
Locatie gebied
Spoorviaduct

Sinds november 1959 siert een bronzen wandkunstwerk de keermuur aan de zuidzijde van de Europatunnel. Het werd gemaakt door Jan van Eijl en Marie Eitink. Het werk bestaat uit figuren van draad en plaatjes die aaneengesmeed zijn tot een transparant geheel. Van links naar rechts zien we vissen, een mensfiguur met tandraderen, een textielweverij, een auto en een bus. Het ontwerp van de tunnel is van Sybold van Ravesteyn. De tunnel verving de vooroorlogse passage ten westen van het stationsplein en kwam tegemoet aan het toenemende autoverkeer. De Europatunnel is in 2014 aangewezen als rijksmonument.

Jan van Eijl en Marie Eitink

Johannes Jacobus Jozef Maria (Jan) van Eijl (1926-1996) studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in de beeldhouwkunst en kreeg les van Piet Esser en Jan Bronner. In 1954 trouwde hij met Marie Eitink. Jan van Eijl gaf leiding aan de afdeling beeldhouwkunst van de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Een ander werk van hem is het bronzen beeld Midwinterhoornblazer uit 1963, eveneens in Hengelo.

Maria Helena (Marie) Eitink (1925-2018) werd geboren in Enschede. Zij studeerde beeldhouwkunst en kreeg les van Ossip Zadkine aan de École des Beaux Arts in Parijs. Eitink studeerde beeldhouwkunst bij Piet Esser aan de Amsterdamse Rijksakademie van beeldende kunsten. Eitink werkte van tijd tot tijd mee aan de projecten van haar man Jan van Eyl. Daarnaast creëerde zij vooral haar eigen oeuvre in een eigen stijl. 

Bron

www.vanderkrogt.net, geraadpleegd op 3 april 2018.
Telegraaf, 31 augustus 1961.
De Waarheid, 31 augustus 1961
www.stationsinfo.nl, geraadpleegd op 3 april 2018.
Crimson, Cultuurhistorische waardestelling station Hengelo, 2017.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank