Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Wegdromen bij Golfbrekers op station Leeuwarden

Geplaatst op

Een schilderij gemaakt op meer dan 300 keramische tegels. Waar je bij weg kunt dromen net zoals je dat bij een treinreis kunt doen. Waar de tijd tussen droom en werkelijkheid even verdwijnt. Speciaal voor station Leeuwarden is zo’n kunstwerk gemaakt. Golfbrekers is de naam.

Het schilderij Golfbrekers is gemaakt door Arjan van Helmond, winnaar van de Jeanne Oosting prijs voor schilderkunst. In samenwerking met Pieter Kemink van Koloriet en tegelzetter Andries Planting, is de wand bij de zij-ingang en de wand bij de wachtruimte van het station omgetoverd tot een prachtig schilderij gemaakt op keramische tegels. Het kunstwerk kwam mede tot stand door steun van het Mondriaanfonds en is vandaag officieel onthuld, in het bijzijn van Arjans kinderen Leyli en Rayan, wiens portretten subtiel verwerkt zijn in de van Golfbrekers. De onthulling werd verricht door regiodirecteur Joost van der Bijl (NS) en Hanne Hagenaars, conservator van het Fries Museum. De Friese dichteres Albertina Soepboer stelde het gedicht Zwerfzout beschikbaar voor de speciale uitgave van de schetsen voor het tegelkunstwerk.

Stations en hun omgeving zitten vol bijzondere kunst. Golfbrekers is daar niet alleen in. In mei 2019 is op initiatief van NS, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester het boek Kunst op Nederlandse Stations uitgebracht met daarin 300 kunstwerken. Ook zijn alle kunstwerken online te vinden op deze site.
De kunstwerken op stations versterken de ervaring van onze reizigers en bezoekers. De kunstwerken zijn er om het reisplezier te verstreken, om het wachten te veraangenamen of om bepaalde plekken in en rond het station bijzonder te maken.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank