Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Stationserfgoed online

Geplaatst op

Vandaag organiseerden NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) het symposium ‘Stationserfgoed’. Daarmee werd met trots het moment gemarkeerd waarop meer dan zestig waardestellingen voor iedereen online beschikbaar gesteld zijn.

Op het symposium, waaraan professionals werkzaam bij gemeenten en provincies, ontwerp- en onderzoeksbureaus, RCE en de spoorsector deelnamen, stonden de waardestellingen van het Nederlandse stationserfgoed centraal. Maar liefst tien jaar werd gewerkt aan het inzichtelijk maken van deze cultuurhistorische waardes. Vanaf nu zijn deze hier online beschikbaar via de site www.spoorbeeld.nl

Een uitgestoken hand
Rosalie Nijenhuis (ProRail) benoemde het belang van de waardestellingen: “Wij zoeken continu hoe we de stations waardevol kunnen houden voor de reizigers, deze goede onderzoeken helpen ons daarbij en dus delen we deze graag.” Jaap Reijnders (NS Stations) benadrukte dat het station van iedereen is. “De waardestellingen zijn een uitgestoken hand”, aldus Reijnders “Het begin van een dialoog”.


Een aantal jaren geleden is door NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester ‘ ’ samengesteld. Deze bestaat uit de 50 meest bijzondere en kenmerkende stations, die een belangrijke rol hebben in de geschiedenis en de toekomst van het Nederlandse spoor. ProRail en NS Stations voelen zich verantwoordelijk voor dit vastgoed dat een grote maatschappelijke waarde heeft en hebben daarom gezamenlijk de cultuurhistorische waardestellingen opgesteld, voor de stations uit en een aantal monumentale stationsgebouwen.

Gamechanger
Miguel Loos, adviseur bij Bureau Spoor­bouwmeester, stond in zijn toelichting stil bij het uitgebreide onderzoek dat in de afgelopen jaren is verricht en bij de algehele inhoud van de waardestellingen. Paul Meurs, hoogleraar Heritage & Cultural Value aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft, benoemde de grote betekenis van de waardestellingen. “De spoorsector loopt voorop in het erfgoedveld”, aldus Meurs. “Het neemt heel zelfbewust het lot in eigen handen door het maken van de cultuurhistorische onderzoeken en aanbevelingen.” Aart Oxenaar, directeur Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam noemde de waardestellingen een ‘gamechanger’: “Het verschaft je kennis en inzicht waardoor je op basis van een gezamenlijke liefde tot goede keuzes kunt komen.” De middag werd afgesloten door een praktijkvoorbeeld waarin de invloed van de cultuurhistorische op het nieuwe stationsontwerp van station Groningen werd benadrukt.

 

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank