Opgebroken logo

Station Kampen, herontdekking van een pareltje

Er zijn van die stationsgebouwen, waar je bijna aan voorbijloopt en je haast niet beseft hoe mooi ze zijn. Het station Kampen, gelegen ‘aan de overkant’ van de Ijssel was ooit het drukke middelpunt van de garnizoens- en universiteitsstad. Achttien jaar geleden sloot NS een groot deel van stationsgebouw af omdat de bedrijvigheid afnam en ook de reizigersvoorzieningen steeds kleiner gehuisvest konden worden. Nu onderzoekt men of dit bijzondere monument weer kan worden opengesteld, want met de elektrificatie van het Kamperlijntje - de spoorlijn tussen Kampen en Zwolle -, de herinrichting van de perrons en de nieuwbouwplannen voor het Bolwerk Buitenwacht, staat het stationsgebouw opnieuw in de belangstelling als entree van de stad. 

NS Stations is begonnen met een onderzoek om te kijken of het station weer opengesteld kan worden en met voorzieningen voor de stad, naast de reizigersvoorzieningen, weer kan zorgen voor nieuwe bedrijvigheid in het bolwerk op de IJsselmuider-oever.
Voor deze verkenning heeft NS Stations twee studies in gang gezet. De ene door de cultuurhistorische onderzoekers van SteenhuisMeurs die de culturele en architectonische waarde van het Rijksmonument in kaart zullen brengen. De andere studie is een ruimtelijke verkenning van de gebruiksmogelijkheden en transformatie van het mooie gebouw. Uit een drietal Overijsselse architectenbureaus selecteerde NS Stations samen met Bureau Spoor­bouwmeester, Studio Groen +Schild uit Deventer, die met deze mooie opgave aan de slag gaat. ‘Vier van onze ontwerpers hebben in Kampen gestudeerd en veel met de trein gereisd’, aldus Ellen Schild, architect en eigenaar van Studio Groen+Schild. ‘Het voelt dan ook een beetje als ons station’.

Met veel belangstelling volgen we de transformatie en herontdekking van dit mooie pareltje.