Opgebroken logo

Stagiaire(s) kunstgeschiedenis gezocht

foto: Arjan den Boer

 

Ga jij voor de kunstcommissie van NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester de bestaande kunstcollectie op stations inventariseren en beschrijven? Wij zoeken hiervoor stagaire(s) kunstgeschiedenis.
 
NS en ProRail hebben een unieke positie als het gaat om kunst in het publieke domein. In de historie van de spoorwegen is een collectie kunstwerken ontstaan, waarvan enkele stukken gegrift staan in de mental map van reizigers en stationsbezoekers. 
Al een aantal jaar is het opdrachtgeverschap voor kunst in stations niet meer vanzelfsprekend. Om dit nieuw leven in te blazen is er door Bureau Spoor­bouwmeester een kunstvisie geschreven en een kunstcommissie geïnitieerd. 
 
Een eerste resultaat is dat ProRail, NS Stations en Bureau Spoor­bouwmeester de omgang met bestaande kunst willen verbeteren. Dat start met een inventarisatie van alle kunstwerken op en rond stations waar NS Stations en ProRail eigenaar of medeopdrachtgever zijn. De inschatting is dat het gaat om één of meer autonome en toegepaste kunstwerken op ca 150 stations. Vanzelfsprekend betreft het kunst in de openbare ruimte en publieke interieurs met veelal een spoorgerelateerde thematiek. 
 
De complete inventarisatie dient als basis voor een analyse van de samenstelling van de collectie. De inventarisatie en beschrijving moet leiden tot een globale waardering van de kunstwerken en een duiding van de samenstelling van de collectie. Daarbij worden ook twee experts op het gebied van kunst in openbare ruimte en toegepaste kunst in gebouwde omgeving geconsulteerd. 

Wat ga je doen?

Je gaat de kunstwerken documenteren in woord en beeld. Dit betekent dat de kunstwerken op stations bezocht gaan worden en gefotografeerd. Op basis van het bezoek en aanvullend archief- en brononderzoek zullen de kunstwerken in een vast format worden beschreven. Vervolgens worden deze gegevens ingevoerd in het registratiesysteem bij Bureau Spoor­bouwmeester, zodat deze ontsloten worden voor NS Stations, ProRail stations en derden. Daarnaast ga je een eerste aanzet leveren voor categorisering en duiding van de collectie.

De inventarisatie zal bestaan uit
Beeldmateriaal:

 • Indien aanwezig: schetsen, ontwerpen, archieffoto’s (bron);
 • Foto’s van gerealiseerd kunstwerk;
 • Foto’s  van kunstwerk in de omgeving;
 • Evt. foto van beschadigingen of wijzigingen van het werk.

In tekst: facts (titel, kunstenaar, locatie, jaartal, materiaal en toestand)

In tekst: beschrijving

 • Beschrijving kunstwerk en aanleiding voor de opdracht;
 • Beschrijving ruimtelijke context, zoals de samenhang met het gebouw en/of omgeving;
 • Beschrijving van de kunsthistorische context en de kunstenaar;
 • Plaatsbepaling binnen de spoorcollectie en aansluiting op thematiek van het spoor.

Daarnaast kan je een eerste aanzet leveren voor categorisering en duiding van de collectie. 

De inventarisatie is de basis voor het beleid voor omgang met bestaande kunst en zal door ProRail en NS gecompleteerd worden met data ten aanzien van eigendom en contractuele (beheer)afspraken.
Je levert input aan de lijst met topstukken uit de collectie, met als doel om bij medewerkers en publiek het bewustzijn van de kunstcollectie van het spoor te voeden. De topstukken vertegenwoordigen verschillende stijlperioden en geven een gevarieerd beeld van kunst bij het spoor. 

Functie-eisen

Als derde of vierde jaar student kunstgeschiedenis beschik je over een heldere en inspirerende schrijfstijl.

 • Je hebt affiniteit met en kennis op het gebied van (toegepaste) kunst in publieke ruimte;
 • Het is een pré als je kennis hebt van collectievorming en beheer; 
 • Je kunt goed zelfstandig werken;
 • Je beschikt over een heldere, toegankelijke en een precieze schrijfstijl;
 • Je hobby is fotografie.

Arbeidsvoorwaarden

Het betreft een stage opdracht voor stagiaires voor 32/36 uur per week. De standplaats is Utrecht, maar je zult in het hele land stationslocaties bezoeken.

Informatie over Bureau Spoor­bouwmeester

Bureau Spoor­bouwmeester is in 2001 op initiatief van de Directies van NS en ProRail opgericht als een onafhankelijk adviserend orgaan voor ontwerp- en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector. De missie van het bureau is het scheppen van herkenbare en eenduidige belevingscondities voor het OV als samenhangend systeem. 
Bureau Spoor­bouwmeester richt zich tot de spoorse partijen NS en ProRail, maar ook op gemeenten, provincies, overige vervoerders en andere betrokken instellingen en organisaties. Het bureau ontwikkelt Spoorbeeldbeleid en heeft een toetsende rol. Een herkenbaar (Spoor)beeld maakt het spoor toegankelijk, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk en versterkt het gevoel van vertrouwen en veiligheid bij reizigers.
Het werkgebied bestrijkt in principe alle projecten waarbij de beleving van het spoor een rol speelt: van stations, het interieur op stations tot het station in zijn omgeving en de inpassing van het spoor in stad en landschap.

Binnen Bureau Spoor­bouwmeester zijn verschillende ontwerpdisciplines vertegenwoordigd. Gezien de aard van de adviesaanvragen ligt de nadruk op in samenhang, breed en verbindend te adviseren. Dat betekent dat de adviseurs generalistische kennis hebben, met een stevige basis in een van de disciplines die het werkveld van Bureau Spoor­bouwmeester c.q. het Spoorbeeld karakteriseren: architectuur, grafische vormgeving, productdesign en industrieel ontwerp, stedenbouw, monumenten en landschap. Pure specialismen, o.a. kunst worden geborgd middels een pool van experts

Contactinformatie

ProRail ondersteunt Bureau Spoor­bouwmeester in de werkzaamheden voor werving en selectie. Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Desiree ter Haar via desiree.terhaar@prorail.nl. Of kijk hier op de site van ProRail, druk op de "solliciteer" knop en upload je CV en motivatiebrief waaruit blijkt dat je over een heldere en inspirerende schrijfstijl beschikt. De opdracht biedt mogelijkheid tot het schijven van een afstudeerscriptie.

Sollicitatieprocedure

De sluitingsdatum voor deze vacature is 5 april. Je ontvangt uiterlijk binnen 10 werkdagen na de sluitingsdatum reactie van ons.