Opgebroken logo

Samenwerken aan een prettige stationsomgeving

Prettig Wachten Principes1
Prettig Wachten Principes2

Eric Luiten sprak onlangs op de Dag van de Rail over 'Hartelijk Welkom', een uitnodiging en handreiking om met z'n allen een gezamenlijk plan te maken. 'Veilige, aangename, opgeruimde stationsgebieden met heldere looproutes en rijk aan voorzieningen maken van station en omgeving een 'place to be'; een plek om te verblijven en te ontmoeten', aldus de Spoor­bouwmeester.

Het stationgebied is vaak een prachtige entree van stad of dorp, en de plek waar je vertrekt of je reis vervolgt. Toch laat het op sommige plekken te wensen over, simpelweg omdat er zoveel eigenaren en betrokkenen zijn, of opgaven niet op elkaar zijn afgestemd. En dat terwijl toch iedereen wil dat reizigers een prettige ontvangst krijgen in het stationsgebied. Hier liggen dus kansen!

Hartelijk Welkom wil inspireren tot integraal ontworpen stations en stationsomgevingen met een hoge ruimtelijke kwaliteit. Door Public Afair Managers van NS en ProRail is inmiddels contact gelegd met een aantal gemeenten die enthousiast is over een gemeenschappelijke inspanning om het stationsgebied weer vitaal te maken zodat iedereen zich er weer welkom kan voelen.

Net als wij enthousiast? Hier lees je alles over de manier waarop we het gemeenschappelijk kunnen aanpakken. Als je vragen hebt kun je gerust contact met ons opnemen.