Opgebroken logo

Reizigers van Oisterwijk onthuld

De reizigers van Oisterwijk, onthulling

Eigenlijk lijken we als reizigers meer op vogels dan dat we ons bewust zijn. De wielewaal bijvoorbeeld is een familievogel, de raaf is typisch een forens, de eend houdt van cocoonen terwijl de kokmeeuw een zwerver is. Geinspireerd door de prachtige omgeving van Oisterwijk, maakten Maarten Kolk en Guus Kusters een kunstwerk dat nu in de reizigerstunnel van het station van de ‘Parel in ‘t groen’ prijkt en dat onlangs werd onthuld.

Als volleerde vogelspotters selecteerde het kunstenaarsduo StudioMKGK 13 verschillende vogels, die zij in opdracht van de gemeente en ProRail in keramiek op de wand vereeuwigden. Zij sloegen daarmee een brug tussen de vogels uit de voor Oisterwijk zo kenmerkende prachtige omgeving en de mensen die op reis zijn.

Het tableau met dit bonte gezelschap maakt onderdeel uit van de nieuwe voetgangerstunnel die ProRail onlangs realiseerde en was het initiatief van wethouder Ina Batenburg. Het kunstwerk werd door het duo gerealiseerd in samenwerking met locale vakmensen van het Europees Keramiek Werkcentrum (EKWC)

Bureau Spoor­bouwmeester adviseerde samen met het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc), gemeente en ProRail bij de prijsvraag die aan de realisatie vooraf ging; dus over de uitvraag, de beoordeling en selectie en de opdrachtverstrekking.