Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

Publicatie Design Derby Nederland - België (1815-2015)

Geplaatst op

In de tentoonstelling Design Derby Nederland - België (1815-2015) toont het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam de hoogtepunten van 200 jaar vormgeving in Nederland en België. Op 19 juni werd de tentoonstelling, die werd gemaakt in samenwerking met Design Museum Gent, geopend door Koningin Maxima.

Vijfhonderd objecten uit de twee buurlanden zijn te zien, variërend van zilver, glas, keramiek en affiches tot meubels, mode en auto’s. De tentoonstelling presenteert de objecten in chronologische volgorde, parallel aan elkaar. Zo kunnen de verschillen en overeenkomsten in de belangrijkste tijdsvakken tussen 1815 en 2015 worden ontdekt. In het najaar van 2015 reist de tentoonstelling door naar Design museum Gent.

Publicatie
Gelijktijdig met de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde publicatie verschenen die, aan de hand van talloze bijzondere objecten laat zien waartoe de twee landen op het gebied van vormgeving in de loop van tweehonderd jaar toe in staat zijn geweest. Voor het hoofdstuk ‘Nederlandse vormgeving in de publieke sector’ was Bureau Spoor­bouwmeester benaderd voor archief-beelden uit het handboek Spoorstijl (1968) en het NS-spoorboekje uit 1970, ontworpen door de ontwerpafdeling van de Nederlandse Spoorwegen.

De publicatie kan worden bestemd via http://webshop.boijmans.nl/NL/

Agenda
Op woensdag 20 januari 2016 zal Spoor­bouwmeester Bert Dirrix een Duo-lezing geven in het Designmuseum in Gent (met als thema Design in de Publieke Ruimte) waarbij een Nederlandse en een Belgische ontwerper in zullen gaan op de vormgeving voor de Spoorwegen. Nadere info hierover volgt nog.

www.boijmans.nl
www.designmuseumgent.be

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank