Overslaan en naar de inhoud gaan
Nieuws

NL Architects geselecteerd voor opgave Den Haag HS

Geplaatst op

De selectie van ontwerpers is één van de adviestaken van Bureau Spoor­bouwmeester  dat beschikt over een omvangrijke database waarin geschikte ontwerpers zijn opgenomen voor spoorse opgaven. Ook voor de ontwerpopgave voor een nieuwe toegang aan de Laakhavenzijde van station Den Haag Hollands Spoor is een selectieprocedure doorlopen waarbij de opdracht uiteindelijk aan NL Architects is toegekend.

Station Den Haag Hollands Spoor is het oudste station van Den Haag. In 2010 heeft een grondige renovatie van het monumentale perrongebouw plaats gevonden. Nu is de volgende stap genomen. Door het bestaande postperron te verwijderen ontstaan nieuwe mogelijkheden voor een nieuwe toegang aan de zuidwestzijde van het station. De ambitie van NS is om het bestaande stationscomplex dusdanig te transformeren dat fietsvoorzieningen en loopstromen aan beide stationszijden bij de omgeving aansluiten en de reiziger beter gefaciliteerd kan worden.  De opgave waar de ontwerpers nu voor staan, is de verlenging van de bestaande tunnel en het creëren van een nieuw naast het bestaande monumentale station. Hierbij horen, naast de inrichting van de openbare ruimte ook nieuwe voorzieningen voor commercie en een fietsenstalling. De bestaande fiets- en voetgangerstunnel wordt door deze nieuwe toegang ontlast en dient straks enkel als interwijkverbinding.
Bureau Spoor­bouwmeester bepleit een integrale aanpak van de ontwerpopgave waarbij ook programma’s zoals een logische plek vinden. Ten slotte is de architectonische uitstraling van oude en toekomstige verbouwingen een belangrijk onderwerp in de visie op het toekomstige station. Met inachtneming van het feit dat dit station tot behoort en er een cultuurhistorische van toepassing is voor dit station, werd de opdracht voor deze in nauwe samenwerking met Bureau Spoor­bouwmeester geformuleerd. Deze wordt, naast visiedocument Het   door NS en ProRail, in overleg met Bureau Spoor­bouwmeester ingezet voor toetsing van de ontwerpvoorstellen. Uiteraard blijft Bureau Spoor­bouwmeester ook na de selectie adviserend betrokken bij de verdere uitwerking van de opgave.

Even geduld aub, u wordt doorgestuurd naar de beeldenbank