Opgebroken logo

Nieuw team van ontwerpers voor Amsterdam Centraal

Foto: Rob 't Hart

Het team ZJA/Braaksma & Roos Architectenbureau/IGG heeft de opdracht gekregen hun visie over de aanpassingen om station Amsterdam Centraal toekomstbestendig te maken, verder uit te werken. ProRail heeft in afstemming met Bureau Spoor­bouwmeester de selectiecriteria en de eisen opgesteld ten aanzien van de architectonische vormgeving en kwaliteit. De beoordelingscommissie bestond uit Bureau Spoor­bouwmeester, NS Stations, de gemeente Amsterdam en ProRail. 

Hoog Frequent Spoor

De ontwerpopgave gaat over de verbouw en restauratie van het bestaande monumentale station voor het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). In 2030 maken bijna 270.000 treinreizigers per dag gebruik van Amsterdam Centraal, is de verwachting. Ook het aantal treinen neemt fors door het PHS (‘elke tien minuten een trein’) en groeiend goederenvervoer. Het huidige station en de spoorinfrastructuur worden aangepast om zo meer ruimte te maken. Denk bijvoorbeeld aan verbreding van perrons en trapopgangen en eventuele verbreding van de Oosttunnel. Ook de sporen-layout wordt vernieuwd. Dat alles gebeurt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. De aanpassingen van het spoor en het station gaan naar verwachting rond 2020 van start.

Rijkmonument

Station Amsterdam Centraal is een rijksmonument en behoort tot de vijftig meest beeldbepalende stations van Nederland, De Collectie. Het gebouw is tussen 1881 en 1889 gebouwd naar ontwerp van P.J.H. Cuypers in samenwerking met L.J. Eijmer en A.L. van Gendt. ProRail zocht voor deze opgave een architect met zowel kennis van monumentale als nieuwbouwopgaven in complexe publieke projecten.

ZJA is gespecialiseerd in grote architectonische en infrastructurele opgaven. Braaksma & Roos Architectenbureau is bekend met complexe, monumentale transformatie- en renovatieopgaven.

Procedure aanbesteding 

De combinaties presenteerden naast het ontwerp ook een plan van aanpak en het team. Zij leverden zo’n hoog niveau dat de eerste plaats gedeeld moest worden tussen het team ZJA/Braaksma & Roos Architectenbureau/IGG en het team Civic architects/studioSK/Rab. Na loting werd de opdracht verstrekt aan het team ZJA/Braaksma & Roos Architectenbureau/IGG.